Kerkrentmeesters Simon Hoek en Tineke van der Meer bij het Tiengebodenbord. (foto: Arco van der Lee)
Kerkrentmeesters Simon Hoek en Tineke van der Meer bij het Tiengebodenbord. (foto: Arco van der Lee)

Restauratie interieur Dorpskerk mogelijk dankzij giften en acties 

Algemeen

BARENDRECHT – In de Dorpskerk van Barendrecht zijn in het afgelopen jaar drie restauratieprojecten uitgevoerd. Op 18 juni worden ze tegelijk opgeleverd. Kerkrentmeesters Tineke van der Meer en Simon Hoek zijn trots op het resultaat. Én trots op de manier waarop de projecten betaald konden worden. Dankzij externe financiering ging het niet ten koste van het 'gewone' kerkenwerk van de Protestantse Gemeente Barendrecht.  

De uit 1512 daterende Dorpskerk is het oudste gebouw van Barendrecht. De afgelopen jaren werden de muren en het orgel gerestaureerd. Nu is ook het monumentale houtwerk in de kerk gerestaureerd. Het ging daarbij om de preekstoel en de dooptuinomheining (17e eeuw), de boerenbank (18e eeuw) en het Tiengebodenbord (1915). 

De restauratie van het interieur werd vooraf begroot op 50.000 euro. In november 2014 waren er wel giften binnengekomen, waaronder een prachtige bijdrage via het Prins Bernhard Cultuurfonds, maar er was  nog onvoldoende geld in kas om de opdracht voor de restauratie te kunnen geven. Een kerkveiling door de Stichting Vrienden van de Dorpskerk bracht  op 22 november 2014 maar liefst  11.430 euro op. Daarna kon het startsein voor de restauratie worden gegeven.  

Bij de restauratie van de preekstoel bleek helaas dat deze zo was verzwakt, dat hij van de muur gehaald moest worden. De restauratie vond plaats in de werkplaats van de restaurator. Voor het terugplaatsen werd een metalen frame aan de kerkmuur bevestigd. Daarop rust de preekstoel nu. "Hij is nu zelfs geschikt voor zware dominees", grapt Simon Hoek. 

Het ingrijpende werk aan de preekstoel was niet begroot. Gelukkig kon dit betaald worden uit twee legaten die ontvangen waren, ten behoeve van het instandhouden van de Dorpskerk.  

Ook bij de restauratie van het Tiengebodenbord was er een onvoorziene kostenpost. Hier bleek dat het restaureren van de constructie binnen de begroting kon worden uitgevoerd. Met een vakkundige restauratie van de letters zou het resultaat echter een stuk mooier worden. Daarvoor was wel duizend euro nodig. 

Er werd een bliksemactie gehouden onder de kerkbezoekers. Voor 2,50 euro kon één woord worden gesponsord. In korte tijd werd zo het geld bijeen gebracht en kon de restaurator met bladgoud aan de slag. Er was zelfs geld over om twee nieuwe eikenhouten liedborden te laten maken.  

"Dankzij de royale steun van de vele vrienden van de Dorpskerk is ook deze restauratie een groot succes geworden",  aldus een trotse kerkrenmeester Hoek.  

Het project wordt op zaterdagmorgen 18 juni opgeleverd tijdens een feestelijke bijeenkomst in de Dorpskerk.  

De Dorpskerk is te vinden aan de Dorpsstraat 146 in Barendrecht. Meer informatie over de kerk is te vinden op www.dorpskerkbarendrecht.nl.

Advertenties uit de krant