Afbeelding

Kliniek op de korrel

Nieuws

BARENDRECHT - Het in 2008 gesloten Medisch Centrum Bijdorp aan de Voordijk in Barendrecht is maandag op de korrel genomen in het tv-actualiteitenprogramma Een Vandaag. Het centrum van dokter Jan Karbaat was een van de spermabanken die in de jaren tachtig en negentig zouden hebben gerommeld met donorpaspoorten en mannen veel langer lieten doneren dan aan de cliënten werd voorgespiegeld.

Volgens Een Vandaag hebben de spermabanken aan veel donorkinderen valse persoonsgegevens over de donor verstrekt. Ook hebben ze vrouwen ten onrechte beloofd dat ze meerdere kinderen van dezelfde donor zouden krijgen. Hans van Hooff van Fiom, een instelling die zich onder meer bezighoudt met afstammingsvragen, zegt in de uitzending: ,,De vrouwen zijn niet verkeerd voorgelicht, ze zijn besodemieterd.'' De misstanden komen nu aan het licht door de DNA-databank van Fiom. Via deze databank kunnen anonieme donoren en donorkinderen na het doen van een DNA-test elkaar opsporen. Nu is onomstotelijk vast komen te staan dat er veel gerommeld is en slordig is omgesprongen met sperma en persoonsgegevens van donoren.

Hans van Hooff, projectleider bij Fiom, onderzoekt momenteel 110 donorbroers en -zussen. Zij willen weten of ze daadwerkelijk zijn verwekt met het zaad van dezelfde donor. In bijna driekwart van de tot nu toe onderzochte gevallen blijkt dit niet zo te zijn. Namelijk 24 van de 34 kinderen hebben niet dezelfde donor, zoals hen wel altijd is voorgehouden. De fouten vonden plaats voor de wet in 2004 een einde maakte aan anoniem donorschap. Nu moeten de gegevens van de donor zijn opgeslagen zodat het kind zijn afkomst kan achterhalen.

Leugens

In de uitzending kwamen donorkind Henrik (1984) en zijn moeder aan het woord. Ze ontvingen een paspoort met valse donorgegevens van de spermakliniek in Barendrecht. ,,Er zijn veel leugens in mijn leven'', zegt Henrik. Hij spoorde later via de DNA-databank wel zijn echte donorvader op. Deze man, die aan een vorm van autisme lijdt, heeft 17 jaar lang gedoneerd en daarbij naar eigen zeggen 200 kinderen verwekt. Dat deed hij onder meer bij Medisch Centrum Bijdorp in Barendrecht. Deze kliniek sloot de deuren in 2008 maar het sperma uit deze kliniek wordt nog altijd in 14 ziekenhuizen en klinieken gebruikt.

Volgens de website bijnamoeder.nl zou dokter Karbaat hebben toegegeven dat hij soms zaad van verschillende donoren mengde om de kans op zwangerschap te vergroten bij vrouwen die maar niet zwanger raakten. Voor de camera van Een Vandaag wilde dokter Karbaat niet reageren op de kritiek. De uitzending is terug te zien op de website eenvandaag.nl.

Advertenties uit de krant