Afbeelding

Jongeren en de politiek

Algemeen

Tessa Quispel is 18 jaar en heeft net haar examens achter de rug. Deze week sprak ze met Lianne Brand van Jongeren voor Barendrecht.

Jongeren en de politiek, dat is een combinatie die je niet vaak tegen komt. Zelf hoor ik alleen over de politiek op het journaal en dat nieuws gaat meestal over een bekende politicus die een aparte uitspraak heeft gedaan.

De jongeren die niet het journaal of het nieuws in de gaten houden, zijn nog minder op de hoogte van de landelijke politiek, laat staan de plaatselijke politiek.

Op school, de sportvereniging of met vrienden gaan de gesprekken nooit over de politiek, terwijl de meesten van ons wel al mogen stemmen. Jullie kunnen misschien mijn verbazing begrijpen toen Lianne Brand mij vroeg of ik lid wilde worden van Jongeren voor Barendrecht (JvB).

Jongeren voor Barendrecht is een politiek georiënteerde vereniging voor jongeren. Helaas ben ik al lid van zoveel verenigingen dat JvB er echt niet meer bij kan, maar ik werd wel nieuwsgierig naar de politiek. Ik heb Lianne Brand (19 jaar) geïnterviewd over haar politieke carrière.

Jongeren voor Barendrecht is 28 april officieel opgericht. Het is een zelfstandige vereniging, maar ook een onderdeel van Echt voor Barendrecht. De jongerenvereniging werd opgericht door Joris Modderman en Marcel Borstelaar. De vereniging is, zoals de naam al suggereert, speciaal voor jongeren. Lianne werd door haar vriend Joris benaderd met de vraag of zij het misschien leuk zou vinden om bij de politiek gerichte vereniging te komen. Lianne vertelde mij een paar van de vele voordelen om betrokken te zijn bij een politieke vereniging. ,,Je krijgt ervaring doordat je leert met officiële gelegenheden om te gaan, om evenementen te organiseren en om echt problemen aan te pakken. En natuurlijk doe je iets goeds voor Barendrecht zelf."

Wat doe je nu als je lid bent van een politieke vereniging? Lianne is secretaris voor de JvB, wat betekent dat zij de Facebookpagina en de email van de vereniging beheert. Verder doet zij ook de administratie. In verenigingen zoals deze zijn er naast een secretaris nog een voorzitter, een penningsmeester en soms ook nog commissies.
Als 'normaal' lid kun je natuurlijk de bijeenkomsten bijwonen en actief meedenken over evenementen en oplossingen voor de agendapunten. Volgens Lianne zal het lid zijn de ene maand meer tijd kosten dan de andere maand, omdat ze soms druk bezig zijn met het plannen van evenementen, maar over het algemeen zijn de bijeenkomsten van de Jongeren voor Barendrecht één of twee keer per maand.

Waar zet een politieke vereniging zoals Jongeren voor Barendrecht zich voor in? De politiek aantrekkelijker maken voor jongeren, dat is één van de doelen. Drie andere punten die hoog staan op de agenda van JvB zijn ten eerste het verbeteren van het openbaarvervoer voor jongeren in Barendrecht, wat ook meteen mooi is voor de andere Barendrechters die hiervan kunnen profiteren. Ten tweede willen ze de werkgelegenheid voor jongeren in Barendrecht aanpakken, bijvoorbeeld vrijwilligerswerk, een bijbaantje of juist een stage voor jouw studie. En tot slot willen zij goedkopere huisvesting voor jongeren in Barendrecht. Verder willen zij evenementen voor alle jongeren organiseren zoals een dance event.

Ik heb Lianne gevraagd hoe haar omgeving reageert op het feit dat zij lid is van Jongeren van Barendrecht. Liannes omgeving reageert vooral erg enthousiast op haar politiek georiënteerde carrière. Haar ouders zijn ontzettend trots en ook haar vrienden zijn erg enthousiast.

Persoonlijk lijkt het mij erg leuk om samen met andere jongeren te werken aan een beter Barendrecht. En dat Lianne volgend jaar gaat studeren, staat volgens haar het werken als secretaris bij Jongeren voor Barendrecht niet in de weg.

---

Tips of ideeën voor correspondent Tessa? Mail naar redactiebarendrecht@
baruitgeverij.nl

 

Afbeelding

Advertenties uit de krant