Afbeelding

Autorijles

Algemeen

Tessa Quispel is 18 jaar en heeft sinds een half jaar rijlessen.

Lekker toeren over de Kilweg, de Derde Barendrechtseweg en de Carnisserbaan in je eigen auto. Of, en dat klinkt iets logischer voor een achttienjarige, in de auto van je ouders. Geen ouders meer smekend aan hoeven te kijken als het regent en je moet naar school, maar lekker zelf de auto kunnen pakken. Je beste vriendin ophalen om door de McDrive te rijden of gewoon in de auto stappen zonder doel en een stukje rondrijden.

Op de middelbare school komt het steeds meer voor, leerlingen die in tussenuren van school worden opgehaald door de rijinstructeur om een autorijles te volgen. Vanaf de mooie leeftijd van 16,5 jaar mag je al beginnen met het nemen van rijlessen en vanaf de leeftijd van 17 jaar mag je rijexamen afleggen. Je kunt overal heenrijden als je een rijbewijs hebt, 18 jaar bent en een auto tot je beschikking hebt. Maar als je nog geen 18 jaar bent maar wel aan de andere twee criteria voldoet, dan moet er een begeleider met een rijbewijs meerijden.

Even m'n rijbewijs halen
Ik dacht; ik ga ook even mijn rijbewijs halen. Maar ondertussen ben ik al ruim een half jaar bezig met autorijlessen. Eerst duurde het al even voordat ik een rijschool had gevonden, want er zijn er zoveel in Barendrecht en omstreken. Na eerst drie proeflessen bij drie verschillende rijscholen, koos ik voor mijn gevoel en startte bij rijinstructeur Leo Wiekeraad.

De eerste paar lessen doe je natuurlijk nog lang niet alles, schakelen liet ik bijvoorbeeld nog even over aan Leo. Met zijn engelengeduld kreeg ik om de twee lessen een extra taak, zodat ik op dit moment al vrij goed kan rijden naar mijn eigen mening. Natuurlijk moet ik eerst nog de examinator overtuigen voordat ik zonder rijinstructeur op pad kan.

Theorie-examen
Iets anders wat je moet halen voordat je in het felbegeerde roze papiertje krijgt het theorie-examen. Daar moet je natuurlijk wel even de tijd in steken want vragen zoals: 'Welk verkeersbord geeft het einde van een voorrangsweg aan?' en 'Hoeveel centimeter mag een pakket dat je bovenop jouw auto vervoert uitsteken?' moet je wel kunnen beantwoorden.

Nadat je je theorie hebt gehaald, kun je natuurlijk de rest van jouw leven het gevraagde bord aanwijzen en weet je ook dat je pakket twintig centimeter mag uitsteken. Maar voor de mensen met net zo'n gatenkaas-geheugen als ik, is er gelukkig iets makkelijks uitgevonden waarop je zulke dingen kan terug vinden: Lang leve Google.

Tussentijdse Toets
Wat niet verplicht is om te halen, is een Tussentijdse Toets. In een Tussentijdse Toets ga je met een examinator een rondje rijden en tijdens of na het rijden krijg je nog een paar verbeterpunten voordat je aan het echte examen gaat beginnen. Zelf vond ik het prettig om een second opinion te hebben, een examinator ziet misschien net weer andere verbeterpunten dan jouw rijinstructeur.

Waar dan heen?
Je bent 18 jaar en je hebt een rijbewijs, waar rijd jij dan heen? Klasgenoten met een rijbewijs kwamen geregeld met de auto naar school, regen of geen regen. En het is natuurlijk super handig als iemand van jouw vriendengroep een rijbewijs heeft voor als je gaat stappen. De laatste trein naar Barendrecht gaat tenslotte veel te vroeg. Wat je vooral wel moet doen is veel blijven rijden nadat je je rijbewijs hebt gehaald zodat je veel rijervaring op kan doen.
Cliché
Als je slaagt voor je rijexamen en het felbegeerde pasje op mag gaan halen, is een fijne clichéfoto op Facebook – jij naast de lesauto – natuurlijk een must. Net zoals mijn vriendin deed en van wie ik de foto mocht gebruiken voor bij dit stukje. Ik hoop zo'n zelfde soort foto ook binnenkort op Facebook te kunnen plaatsen.


Wie ideeën heeft voor Tessa of met haar in contact wil komen, kan mailen naar
redactiebarendrecht@
baruitgeverij.nl.

Afbeelding

Advertenties uit de krant