Diploma in the pocket
Diploma in the pocket

En dan is het opeens voorbij

Algemeen

Tessa Quispel is 18 jaar en heeft net haar examens met goed gevolg afgerond.

De afgelopen weken was ik vrij en moest ik beginnen met mijzelf voorbereiden op volgend jaar, namelijk op het studeren. De judolessen stopzetten, de hardlooptrainingen opzeggen en verschillende bijbaantjes vertellen dat je niet meer kan komen werken.
Daar komt ook iets leuks voor in de plaats: een nieuw hoofdstuk! Namelijk de universiteit. Het oude hoofdstuk werd natuurlijk feestelijk afgesloten met de jaarlijkse diploma-uitreiking en de bijbehorende feestjes.

Mannen in pak
Op 6 juni mocht ik samen met mijn klasgenoten ons diploma op gaan halen bij Calvijn Groene Hart. Wat had iedereen zijn best gedaan om er top uit te zien! Bijna alle mannen in pak en bijna alle vrouwen in een jurkje met bijpassende hakken. We werden in een rij gezet en liepen met zijn vijfenveertig man nerveus achter elkaar de zaal in waar alle ouders en andere genodigden zaten te wachten.
In de hoop een leuk nummer als 'The eye of the tiger' te horen als wij de zaal in liepen werden we blij verrast met de titelsong van Pirates of the Carribean. En dan komen natuurlijk de gebruikelijke speeches over hoe leuk wij waren als een klas en over wat voor coole dingen wij hebben gedaan. Waarna iedereen ook nog persoonlijk werd toegesproken door zijn of haar mentor. Aan het eind kreeg je je diploma, die je wel eerst nog even moest ondertekenen, en een jaarboek die leerlingen van mijn school hadden gemaakt.

Het jaarboek staat vol met leuke quotes geschreven door de leerlingen van mavo, havo en vwo. Het was de bedoeling dat je iets over jezelf zou vertellen en daarna iets over wat je later gaat doen qua studie. Sommige stukjes zijn redelijk vergelijkbaar: 'Later als ik miljonair ben…' maar andere stukjes zijn origineler. Mijn persoonlijke favoriet is geschreven door een klasgenoot van mij over de studieboeken, Laagland, van Nederlands: ,,Ik nodig jullie bij deze ook uit voor de jaarlijkse Laagland-boekverbranding. Je mag natuurlijk ook andere literaire werken meenemen, als het maar brandt."

Potten en pannen
En dan naar de universiteit! Dezelfde middag als de diploma-uitreiking liep ik met mijn moeder door de Ikea. Want als je op kamers gaat heb je toch het een en andere nodig. Mij wordt gelukkig het een en andere bespaard omdat ik, ten eerste, van mijn studie al op kreeg waar ik moest gaan wonen namelijk het Studentenhotel in Rotterdam. Dat scheelde het zoeken naar een leuke kamer. Een tweede meevaller is dat die kamers al gemeubileerd zijn. En als laatste komt daar ook nog bij dat mijn woning in Rotterdam is en niet in Wageningen zoals één van mijn vriendinnen.
Terug naar de Ikea, ik ben daar altijd verbaasd over wat voor slimme opbergtrucs ze hebben uitgevonden. Als je een kleine kamer huurt en je denkt dat je veel te weinig ruimte hebt voor al je schoenen, zoals ik dacht, hebben zij bijvoorbeeld een schoenen opbergsysteem bedacht die makkelijk onderin een kast past en voor alle andere spullen die je eigenlijk niet kwijt kan maar toch wil meenemen zijn er talloze andere doosjes en kastjes.
Een andere tip waar ik veel aan heb gehad is dat in je vriendengroep iedereen wel iets over heeft. Zo kreeg ik van collega's van mijn moeder theeglazen, mijn tante een paar pannen en zo verder. Tot slot zijn er tegenwoordig overal weggeef- en ruilhoeken op Facebook waar je gratis of voor een leuk prijsje iemands oude bank kan ophalen en het mooiste hiervan is dat deze hoeken op stad zijn georiënteerd dus dan kun je in Barendrecht alvast kijken voor een bank in Wageningen. En ook al verhuis ik volgend jaar naar Rotterdam toch ben ik regelmatig nog in Barendrecht te vinden al is het alleen maar omdat ik in mijn kamer geen ruimte heb voor een wasmachine!

Dat Tessa gaat studeren heeft ook voor onze krant gevolgen. Op 11 augustus zal Tessa haar laatste column voor De Schakel schrijven.

Advertenties uit de krant