Afbeelding

KrantDessert 13-10-16: Buitengewone kunstenaars

Algemeen

'Op zoek naar bijzondere kunst van buitengewone kunstenaars? Kom dan langs bij Kunstexpress.' Dit staat op de website van Kunstexpress Barendrecht te lezen. Het maakten ons nieuwsgierig. De foto's van de kunstwerken op de site zagen er veelbelovend uit. Maar we wilden nog liever weten wie de kunstenaars zijn. Dus togen we op een donderdagochtend naar het open atelier van Kunstexpress en verbaasden ons over het talent dat daar rondloopt. ,,Op vrijdag werk ik niet, dan rust ik uit en kijk televisie", zegt Faria. En gelijk heeft ze. Wat hier wordt gemaakt is echt bijzonder.

Henny van der Leer is begeleidster bij Kunstexpress. ,,Kunstexpress is een kunstatelier voor mensen met een beperking en onderdeel van Humanitas-dmh. Voorheen werkten we in Aksent. Prima locatie, maar hier is het vele malen gezelliger. We zijn een open atelier en omdat we nu aan de straatkant zitten, kunnen mensen binnenlopen, kijken en een praatje met ons maken. Dat is natuurlijk wat we graag willen. Er is altijd wel een kunstenaar die tijd heeft om bezoekers een rondleiding te geven."

Henny is ook enthousiast dat ze sinds kort een verkooppunt van Royal Talens zijn. Dus kunstenaars kunnen nu ook bij hen schildersmaterialen kopen.

Het wordt tijd om een praatje met de kunstenaars te maken. Maar niet voordat we de lampen in de gang hebben bewonderd. Wat een plaatjes, en ook nog eens te koop.

De kunstenaars vertellen graag over hun werk. Ze zijn allemaal even vrolijk en welwillend. Zo is er George. Hij noemt zichzelf een Pietje Precies. Dat mag ook wel, want hij is al sinds 2014 bezig met een schilderij van de kubuswoningen in Rotterdam. Maar het is nu al prachtig en tot in de kleinste detail te herkennen. Hij wil dan ook meester worden en tekenles geven. Mustapha is een grote Michael Jackson fan en hoopt dan ook in een volgend leven een Michael Jackson te worden. In dit leven is hij een groot artiest, want de manier hoe hij Freddy Mercury heeft geschilderd, is niet te beschrijven. Daarom besloten we meteen een aantal video-opnames te maken. Dit moet iedereen zien. Ook de mensen die niet in de gelegenheid zijn om eens langs te komen.

Phonne maakt papierkunst. Ze heeft een zelfportret getekend en met kleine stukjes papier beplakt ze de plaat. Het klinkt misschien kinderlijk eenvoudig, maar het is bijzonder mooi. Hennie leeft zich artistiek uit met wascokrijt, Faria en Karin maken kralen voor een vliegengordijn en Daisy is bezig om een tas te maken. Denny beschilderd zijn tekendoos en laat meteen zijn schilderij zie dat hij net heeft afgemaakt.

We zijn onder de indruk. Alle kunstenaars zijn bedreven en komen graag bij Kunstexpress.

De kunstwerken zijn onder andere te koop in de winkel in het naastgelegen pand van Humanitas. Maar er hangen ook werken in een leeg winkelpand in Carnisse Veste.

www.kunstexpressbarendrecht.nl

Bekijk de video van ons bezoek hier:

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Advertenties uit de krant