Afbeelding

Column Florian: Mobiel in het OV

Column

Sluit even je ogen en denk aan de laatste keer dat je in de trein hebt gezeten of op het station bent geweest. Ja, heb je 't beeld voor je? Vertel maar aan jezelf wat je ziet. Buiten stoelen, mensen, geel-blauwe treinen en controlerende conducteurs om. Wat valt je op? Precies! Iedereen heeft of oordopjes in, of is bezig met zijn telefoon, of beiden. Laatst zat er zelfs een man voor mij die in driekwart Engels, Nederlands en Papiamento een half uur lang in de metro zat te bellen. Iedereen die even tot rust wilde komen van een drukke dag, moest en zou meegenieten van het telefoongesprek van deze man.

Maar om even op het beeld van die overvolle trein met mensen terug te komen. Dat beeld wat ik schets, is ontstaan omdat ik de afgelopen maand meer met het openbaar vervoer heb gereisd dan ooit. Nu is dat nog niet eens een punt. Het punt is dat ik ervan ben gaan genieten. En weet je hoe dat komt? Ik vind het gewoon geweldig om naar mensen te kijken. Hoe ze doen, wat ze doen, waar ze het over hebben, enzovoorts. Soms kun je echt je lachen niet inhouden om het gedrag of de uitstraling van bepaalde mensen. Zo waren er een tijdje terug studenten die een afscheidsfeestje hadden. Het probleem was, dat ze zich nog moesten omkleden… en aangezien ze al een beetje te laat waren, moest dat maar in de trein gebeuren. Gelukkig voor hen was er geen specifieke 'dresscode' voor de broek, dus die konden ze aan houden. Wel gingen er netjes gestreken overhemdjes aan met een kleine rode vlinderstrik. Daar overheen een colbertje en ze waren als echte heertjes gekleed. De studentes hadden zich uiteraard wel  al helemaal op en top opgemaakt en hadden de grootste lol om wat voor potje de jongens ervan maakten. Maar daar ben je tenslotte student voor, toch? Ondertussen werd nog de tekst van het toneelstukje gerepeteerd, kortom er hing een gezellige sfeer.

Maar wat nu als je in een stil hoekje met je mobiel in deze trein had gezeten? Wat had je dan van deze gebeurtenis opgepikt? Ik vrees helemaal niets. Niet dat het nu heel interessant was om te zien, maar het was wel vermakelijk. Nu ben ik het wel weer met jou eens, dat wanneer je iets grappigs op die telefoon kijkt, dit hetzelfde effect oplevert. Maar toch zou ik je willen oproepen om gewoon eens een keer in de trein je telefoon weg te leggen en eens te genieten van de mensen om je heen. Gebruik de trein gewoon eens om te socializen in 'real life' in plaats van 'fake life'!

Advertenties uit de krant