Afbeelding

Wat is Trump van plan?

Column

Jullie hebben allemaal wel gehoord van de Amerikaanse Verkiezingen die zo spannend waren en uiteindelijk onverwachts naar de kant van Donald Trump ging. Het was woensdagochtend in Nederland, heel de wereld zat voor de televisie. Iedereen dacht het antwoord al te weten. Hillary Clinton werd de president van Amerika. Maar niemand had verwacht dat die ochtend één van Amerikaanse grootste zakenman, de grappige presentator, de goeie acteur en onervaren politicus de president van Amerika  zou worden.

Na een verrassende en spannende nacht is er een definitieve winnaar uit de strijd gerold. Republikein Donald Trump wordt de nieuwe president van de Verenigde Staten. Tijd om de handen uit de mouwen te steken, Donald!  Na al die maanden van geruzie tussen Donald en Hillary waren we het bijna vergeten: de nieuwe Amerikaanse president moet straks gewoon een land besturen. Vanaf 20 Januari moet hij aan de slag.

Ik vond het maar raar al dat gezeur om een stomme verkiezing, maar toen ik me er in ging verdiepen, ben ik er achter gekomen dat de verkiezingen best een groot ding zijn. Want de winnaar moet minstens vier jaar president zijn, behalve als iets gruwelijk mis gaat. Ook woont de president in het best beveiligende huis van de wereld. En de president moet natuurlijk ook veel beslissingen nemen. Normaal is het beslissingen nemen best moeilijk, want je moet natuurlijk wel toestemming hebben van alle ministers. Maar Trump heeft geluk, want er waren ook stemmingen voor de ministers en grotendeels van hen is een Republikeinse voorstander. Het zal dus heel makkelijk worden voor Trump om zijn wil wet te maken. Nu ik wat meer weet over de Amerikaanse verkiezingen maak ik me wel een beetje zorgen over de toekomst. Zullen Trump zijn plannen zoals; 'Iedereen mag wapens hebben', 'een muur  tussen Amerika en Mexico' en 'Abortus afschaffen' lukken? We zullen het meemaken in de toekomst. En nu zit weer de hele wereld voor de televisie, maar niet met de vraag: 'Wie word president?', maar 'wat is Trump van plan en lukt dat ook?'

Advertenties uit de krant