Afbeelding

Column Florian: Een dagje debatteren

Column

En hup daar gingen we. Getogen in een donkerblauwe colbert, wit overhemd, donkerblauwe strop en een bordeauxrode broek. Gebruik makend van het ov om in Utrecht uit te komen. Want daar ging het gebeuren. Iedereen die zijn mondje bij zich had, was aanwezig. Een dag vol retorica. Ja, ik heb het over het NK Debatteren.

De dag begon al goed, omdat de trein precies voor mijn neus vertrok en ik een halfuur op het station moest wachten. Tijd genoeg dus om nog even naar mijn speeches te kijken en nog wat uitsmijters te verzinnen.

Uiteindelijk in Utrecht aangekomen, kon ik mij ruim op tijd met mijn team verenigen. En wat hing er in die school een geweldige sfeer. Iedereen was even goed uitgedost en was vrolijk en opgetogen. Natuurlijk had iedereen gezonde spanning en toen we eenmaal begonnen stroomde de adrenaline door onze lichamen.

Weet je wat echt geweldig is om te doen op zo'n dag? Mensen observeren. Iedereen is bezig om met alles wat in hem zit, de jury te overtuigen van zijn eigen gelijk. Er werd met armen en benen gezwaaid om de jury duidelijk te maken hoe het zat. Soms echt hilarisch om te zien wat mensen daarvoor uit de kast halen.

Het leuke aan debatteren is, dat je je eigen mening aan de kant moet schuiven. Als je 'voor' bent, maar je bent 'tegen' bij de stelling ingedeeld, dan kom je niet ver met je mening. Dat zouden we in het dagelijks leven ook eens moeten doen! Wat zou de wereld er op vooruitgaan als we allemaal objectief dingen gingen bekijken…

Net voordat de uitslag bekend werd, was er tijd voor een beetje ontspanning. Vijf mensen uit de zaal moesten een typetje spelen en het publiek overtuigen waarom zij in de ronde moesten blijven. Voor deze ronde had ik me ook ingeschreven en wel als het typetje van Herman den Blijker. Na de loting bleek dat ik onze rondbuikige, sigaren rokende, Rotterdamse held moest vertegenwoordigen in dit ontspanningsdebat. Helaas was Herman niet bekend onder de debaters en moest ik na de eerste ronde het podium verlaten. Aan mijn Rrrotterdamse accent lag het niet…

Maar dan is uiteindelijk het moment aangebroken waar we onze woordenstrijd voor begonnen zijn. De uitslag. Het begon al fantastisch toen bekend werd dat een leerling van ons team de beste individuele debater van de dag was geworden. Maar nog fantastischer was het wel toen we hoorden dat we op de derde plek geëindigd waren en zo een plek in de finaleronde geworven hadden. Een geslaagde dag dus en op naar de finale!

Advertenties uit de krant