Afbeelding

Column Florian: Voor bij de oliebol…

Algemeen

Goede voornemens. Jaja we hebben ze weer. Het einde van het jaar nadert. Het zestiende jaar van de eenentwintigste eeuw is bijna voorbij. Dit is dan ook mijn laatste column van dit jaar. Het vuurwerk wordt weer aangeschaft om het jaar knallend af te sluiten en het nieuwe jaar in te wijden. Om twaalf uur middernacht wenst iedereen elkaar een goed nieuwjaar en neemt men goede voornemens om het nieuwe jaar door te komen.

Oliebolletjes, appelbeignets en saucijzenbroodjes zijn weer overal te koop. Uit sommige schuren van 'eigenwijze' mensen stoomt ook een zoete geur je tegemoet. Want ja, de oliebollen die je zelf gebakken hebt, zijn toch wel het lekkerst.

En daar staan ze dan op tafel. Een wolk van poedersuiker maakt het gezicht nog verrukkelijker. Champagneglazen staan er omheen, klaar om geheven te worden. Op dat moment worden goede voornemens voor het jaar gefantaseerd.

Even een korte terugblik op het afgelopen jaar. Eigenlijk was dit jaar kort samenvat een zeer actief en roerig jaar. Allereerst waren de V&D-cadeaukaarten niet meer te besteden. De V&D ging failliet. Misschien ligt in het verlengde daarvan wel, dat Engeland uit de EU wil stappen. Met die 'Brexit' zouden we wel economisch een ontzettende tegenslag moeten verwachten, werd er hard geroepen. Dit viel echter best mee. Maar ja, de elite uit Den Haag (zoals we ze graag noemen) roept wel meer. Zo zou een referendum over het Oekraïne-verdrag doorslaggevend kunnen zijn, ware het niet, dat minister Rutte het moeilijk had, met de 'nee' die Nederland gaf. En begrijp mij niet verkeerd, de politiek doet echt haar best om Nederland bestuurbaar te houden. Het wordt weer moeilijker als politici een zaal 'minder, minder, minder' laten scanderen. Ja, dan is een proces te verwachten.

Alhoewel tegenwoordig win je met extreme woorden de verkiezingen in Amerika.

Ik ben benieuwd wat we van deze 'president voor alle Amerikanen' kunnen verwachten.

Maar genoeg over politiek. Helaas hebben we dit jaar ook te maken gehad met slachtoffers die gevallen zijn door aanslagen. Deze mensen zijn omgekomen, terwijl ze misschien nog in de bloei van het leven waren…

Last but not least mocht ik na vier jaar 'echt' mijn verjaardag vieren. De extra dag, 29 februari, stond weer op de kalender! Voordat ik nu weer jarig ben...

Kortom mooie en minder mooie dingen passeren de revue.

En wat betreft die goede voornemens: gun dit jaar de ander het licht in de ogen en wees jezelf.

Neem een lekkere oliebol en hef het champagneglas en dan wens ik u een goed 2017!

Advertenties uit de krant