Afbeelding

Van schoolbank naar catwalk in New York

Algemeen

Hij geeft het eerlijk toe. Er was wat overredingskracht van zijn moeder voor nodig. Maar toen hij zijn foto's naar Touché Models had verzonden, ging het razendsnel. Binnen vier weken stond de toen achttienjarige Barendrechter, op de catwalk in New York.

Calvin Klein

,,Het was geen jongensdroom die uitkwam", zegt Ruud van Buren, als hij aan tafel is aangeschoven in Theatercafé Spruit. ,,Ik had niet de ambitie model te worden. Er hangt geen stoer imago rond de mannelijke modellen en ik maakte me vooral zorgen wat mijn vrienden er van zouden vinden als ik met make-up en geföhnde haren op de foto sta. Maar toen mijn moeder er weer over begon dacht ik, waarom eigenlijk niet".

,,Ik had mijn laptop nog niet dichtgeklapt na het versturen van mijn eigen gemaakt portfolio of Touché Models belde. Of ik zo snel mogelijk naar Amsterdam kon komen voor een nadere kennismaking. De volgende dag stond ik in het kantoor van het modellenbureau. Er werden foto's gemaakt, maten opgenomen en een professioneel portfolio samengesteld. Natuurlijk was dat erg indrukwekkend en spannend. Maar, het was vooral leuk.

Geloof het of niet, op weg naar huis hoorde ik al dat ik door Calvin Klein was geboekt voor een fashion presentatie in Milaan".

Ruud vertelt het alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Er is niets van sterallures in deze jonge Barendrechter te ontdekken.

,,Ik was stomverbaasd", gaat hij verder. ,,Geen enkele ervaring en dan voor Calvin Klein de  catwalk op. Maar het werd nog gekker. Voor het vertrek naar Milaan werden de plannen gewijzigd. Ik moest, of zeg maar liever, mocht naar New York".

,,Ik had nog nooit gevlogen of op een catwalk gestaan. Maar vier weken na het versturen van een e-mail stond ik in de stad van mijn dromen en liep ik, zonder enige ervaring, in een show van Calvin Klein mee.  Kijk boos en recht vooruit, hou je rug recht, loop stevig door en beweeg je armen niet. Succes. Dat waren de tips die ik meekreeg."

Glitter en glamour

Dat alles is twee jaar geleden. Het bleef niet bij die ene opdracht. Inmiddels is Ruud gestopt met zijn studie en richt hij zich volledig op het modellenwerk. Opvallend tijdens het gesprek is de nuchterheid waarmee hij zijn verhaal vertelt. Deze jongen staat met beide benen op de grond. Tijdens het interview haalt hij het dan ook meerdere keren zijn dankbaarheid aan en benadrukt dat zijn leven dan misschien niet alledaags is, maar voor hem iedereen gelijk is. Ongeacht wat je doet. 

,,Er hangt veel glitter en glamour rondom de modellenwereld, maar het is gewoon hard werken en lange dagen maken. De dagen dat je op locatie bent zijn volgepropt met casts, fotoshoots of catwalk presentaties. De modehuizen huren je in, dus geen moment van de dag wordt onbenut gelaten. Tijd is geld. Zo simpel is het ook hier."

,,Een normale werkdag begint dan ook om 07.00 uur en niet zelden ben je om 19.00 uur klaar. Daarna moet je nog sporten, want je lichaam moet in goede conditie blijven, het is tenslotte je handelsmerk. Maatje 52 is gewenst. Niet groter, niet kleiner en daar moet voor gewerkt worden. Mijn schouders zijn nu bijvoorbeeld twee centimeter te breed. Die moeten echt weg getraind worden.

,,Gezonde voeding hoort daar ook bij. Dus na de sportschool gezond eten.  Een veel voorkomend misverstand is dat modellen in een vijfsterren hotel verblijven en volledig in de watten gelegd worden. Niets is minder waar. De modehuizen hebben eigen appartementen en daar kan je, met nog vijf of zes modellen, slapen. Al het andere moet je zelf regelen. Dus het is met elkaar boodschappen doen, koken, eten en opruimen."

Gelukkig is het wel gezellig onder elkaar. Anders dan bij de meiden, waar je vaker over haat en nijd hoort. Maar al met al zijn het lange vermoeiende dagen."

,,Verder moet je 24/7 bereikbaar zijn. Het kan zomaar zijn dat je een telefoontje krijgt dat je ticket klaar ligt om direct te vertrekken naar, nou, noem maar iets. Nee zeggen mag, maar doe je dat te vaak dan bieden ze het werk niet meer aan en ik ben wel gewoon zelfstandig ondernemer. Al met al is het een voorrecht dit werk te doen.

Ik kom op veel plaatsen en ontmoet veel mensen. Het is een mooi bestaan.

De fotoshoot voor deze KrantDessert is een makkie voor de fotograaf. Als Ruud duidelijk is gemaakt wat het idee is neemt het geroutineerd plaats voor de camera.

Na het afscheid loopt hij rustig, met de armen zwaaiend lang het lichaam, een vriendelijke blik en ietwat gebogen rug, weg. Op weg naar de sportschool. Want het lichaam moet in conditie blijven.

Ruud van Buren, een gewone jongen uit Barendrecht met een bijzonder beroep.

Instagram: ruud.vanburen

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Advertenties uit de krant