Afbeelding

Rob Geus: 'Ik vind mezelf streng, maar wel op een aanvaardbare manier.'

Algemeen

Wie kent hem niet? Rob Geus is al sinds 2002 op televisie als presentator van onder andere De Smaakpolitie, Red mijn vakantie en Smerige zaken. Bekend van de uitspraak 'Daar word ik niet vrolijk van'. Sinds 11 januari is De Smaakpolitie weer op televisie, voor mij een leuke reden om Barendrechtse Rob eens het hemd van het lijf te vragen.

Door Astrid Potuijt

Zodra Rob gaat zitten en zijn cappuccino aan de serveerster van Spruit heeft doorgegeven, begint hij te kletsen. ,,Ik heb de aankomende weken heel veel interviews omdat De Smaakpolitie weer terug op televisie komt", zegt hij. ,,Het is echt een gekkenhuis. Soms maak ik dagen van acht uur 's ochtends tot half twaalf 's avonds, maar erg vind ik dat niet hoor. Ik vind het presenteren van programma's heel leuk om te doen en zie het als een extraatje. Toen ik in 2002 begon, had ik niet kunnen vermoeden dat ik in 2017 nog steeds op televisie te zien zou zijn. Met tv weet je het tenslotte maar nooit. Het kan zomaar afgelopen zijn."

Rob groeide op in Ommoord. Hij woont sinds 2008 in Barendrecht samen met zijn vrouw Suzanne. Dochter Esmee, uit zijn eerdere huwelijk, woont een gedeelte van de week bij hen. Het huis stond een tijdje te koop, maar inmiddels heeft het stel besloten om te blijven waar ze zitten en is het huis weer uit de verkoop gehaald.

Hoe ben je op televisie terecht gekomen?

,,Mijn vader was hoofd voedingsdienst van een verzorgingstehuis. Hij leerde mij de fijne kneepjes van het vak. Hij heeft mij echt gedrild in vooral de hygiëne. Ik vond hem echt te streng, maar op de één of andere manier heeft hij het toch op me over gebracht. Ik was op een gegeven moment chef-kok in een ouderencomplex en kreeg een rubriek in Story met recepten voor een lijnclubje. Van daaruit mocht ik eens in de week bij een programma van RTL4, Lijn 4, een recept koken voor televisie. Ik kwam iedere woensdag, mijn vrije dag, in Aalsmeer aan met mijn kratje ingrediënten. Ik zie mezelf nog gaan. Ik kreeg alleen mijn reiskosten vergoed, maar ik vond het zo leuk om te doen. Later is het balletje gaan rollen en ben ik gevraagd voor het programma De Smaakpolitie. Ik was al bezig met hygiëne en voedingsleer en merkte dat daar mijn interesse lag. Daarnaast zijn er natuurlijk al zoveel koks op televisie. Ik heb er een weekje over nagedacht en uiteindelijk besloten het te gaan doen."
Ben je een strenge keurmeester?

,,Ik vind mezelf streng, maar wel op een aanvaardbare manier. Ik houd me gewoon aan de regels. Ik merk dat er aan de horeca in Nederland veel te verbeteren. Er komen ieder jaar heel veel horecagelegenheden bij, maar er zijn te weinig keurmeesters. De consument is hier de dupe van. Ik ben geen zeikerd, maar ga eens naar Duitsland. Daar is die cultuur zo anders. Veel en veel schoner en hygiënischer. Ik zou graag eens een pleidooi in Den Haag houden. Er heerst te veel onkunde bij mensen die in de horeca werken."

Als alles kon, welk talent zou je dan willen hebben?

,,Ik zou wel muziek willen kunnen maken. Ik zat laatst naar een programma te kijken waarin Wibi Soerjadi piano speelde. Dat is toch fantastisch. Als je zo muziek kunt maken waarmee je anderen kunt ontroeren?"

Hoe sta je 's morgens op?

,,Altijd met de gedachte: We gaan er een mooie dag van maken. Ik ben niet snel chagrijnig en heb zeker geen last van een ochtendhumor. Natuurlijk is er weleens wat, maar over het algemeen ben ik een vrolijk mannetje."

Wat vind je stom?

,,Ik zou wel willen dat de mensen weer wat meer respect voor elkaar zouden hebben. Het valt op dat het respect ver te zoeken is en het lijkt steeds vaker voor te komen. Ik liep laatst over de markt voor opnames van De Smaakpolitie. Ik gaf een opmerking aan een Turkse Bakker over dat zijn Turkse pizza's wel gekoeld bewaard moesten worden. Ik kreeg meteen de wind van voren. Jammer is dat en nergens voor nodig."

Wat staat er in het laatste Whats Appje dat je hebt gekregen?

,,Dat was een bericht van de verzekering. Niet echt boeiend. Die daarvoor was van Suzanne. Zij stuurde: 'Doe Takki de groetjes'. Ik ging met de draaiploeg eten bij het Griekse restaurant Olympia in Barendrecht. Eigenaar Takki is een goede vriend van mij.

Wat voor vader ben je voor Esmee?

,,Streng. Maar ik kan haar ook goed verwennen. Ik vind dat ze al veel huiswerk heeft voor haar leeftijd en dat moet eerst af. Maar ze doet goed haar best op school."

Hoe vindt Esmee het een om een bekende vader te hebben?

,,Over het algemeen merkt ze er weinig van. Dat veel mensen mij kennen, is voor haar gewoon. Twee jaar geleden deed ik mee met het Sinterklaasjournaal. Toen werd ze op school van alle kanten aangesproken. Dat was leuk."

Welke horecagelegenheid bezoek je vaker in deze regio?

,,Ik kom bijna iedere week bij Le Bonheur op de Middenbaan. Het heeft een gezellige sfeer en ik houd van die zelfgebakken taartjes."

Na het interview hebben we nog vijftien minuten voor de foto's. We wandelen naar de markt op het gemeentehuisplein. Ik vind het grappig om met een BN'er over de markt te lopen. Mensen kijken of zeggen spontaan gedag. Bijna iedereen kent hem wel. Rob is hartstikke vriendelijk, neemt uitgebreid de tijd om met visboer Marcel te kletsen en praat met een aantal dames die in de rij bij de kaasboer staan. Na de fotosessie nemen we afscheid en bedank ik hem voor zijn tijd. Superleuk om hem eens gesproken te hebben en tot de conclusie te komen dat hij inderdaad een spontane vent is met een vlotte babbel.

De Smaakpolitie is sinds lange tijd weer terug op televisie op de woensdagavond om halfnegen.  11 Januari was de eerste uitzending. Tijdens de acht afleveringen gaat Rob langs op markten (onder andere een aantal in Rotterdam), studentenhuizen en ze testen vijf gerechten in één stad die meteen door naar een laboratorium gaan. Ook zijn er twee winterspecials gemaakt á la De vakantieman.

Afbeelding

Advertenties uit de krant