Afbeelding

Zeldzame vogel gespot in Smitshoek

Algemeen

BARENDRECHT - Mevrouw T. Meijer-Molendijk uit Barendrecht vond donderdag 12 januari in haar tuin een bijzondere vogel, een oosterse zwarte roodstaart. Vogelaar Martin van der Schalk, die op dat moment bij haar op visite was, kon de vogel op naam brengen.

Bewoners van de wijk Riederhoek in Smitshoek keken afgelopen weekend raar op toen tientallen vogelaars met verrekijkers en grote fotocamera's door de straten liepen.

Het nieuws werd op vrijdagavond wereldkundig gemaakt en de volgende ochtend werd de vogel weer teruggevonden. Het is pas de zevende keer dat deze ondersoort in Nederland wordt gezien, waarvan eenmaal eerder in Zuid-Holland, meldt Natuurvereniging Eiland IJsselmonde.

Zeldzaamheid
Vogelaar Martin van der Schalk: ,,De vogel is een oostelijke ondersoort van de in Nederland inheemse zwarte roodstaart. Het broedgebied is in Zuid-Rusland en West Mongolië zuidelijk tot Tien Shan, zuidelijk Kazakhstan en Noordwest-Pakistan. De soort overwintert in Noordoost-Afrika, het Arabisch Schiereiland en Zuidwest en Zuid-Azië. In Nederland is deze ondersoort tot 2016 drie keer waargenomen.''

,,In oktober-november 2016 zijn er opnieuw drie in Nederland gezien, deze moeten echter nog door de Commissie Dwaalgasten Nederlandse Avifauna (CDNA) worden aanvaard, meldt Dutchavifauna.nl, onderdeel van Dutch Birding. De vogel van Barendrecht wordt - mits aanvaardt door hetzelfde CDNA - dus pas het zevende geval voor Nederland. Een echte zeldzaamheid dus!''

Variëteit
Natuurvereniging Eiland IJsselmonde vertelt dat de zwarte roodstaart ook in Nederland voorkomt. Het mannetje van deze soort is geheel zwart met oranjerode staartveren.

,,De oosterse zwarte roodstaart is juist te herkennen aan de oranje buik," vertelt Sander Elzerman van de vogelwerkgroep van de Natuurvereniging. ,,Het is eigenlijk geen echte soort, maar een variëteit van de zwarte roodstaart zoals wij die kennen."

Wat heeft deze kleine zangvogel hier te zoeken? ,,Waarschijnlijk is de vogel uit koers geraakt en probeert nu hier de winter te overleven. Dat hij daarbij een woonwijk opzoekt is niet zo gek. Zwarte roodstaarten zijn bij uitstek insecteneters. In de stad is het iets warmer dan in het buitengebied, dus zijn hier bij zonnig weer meer insecten te vinden", legt Elzerman uit.

Het gebeurt vaker dat een zeldzame vogel in een achtertuin opduikt. Met alle voedertafels, vetbollen en pindanetjes valt hier genoeg eten te vinden. Af en toe zit hier een zeldzame soort tussen, zoals vorig jaar de Roodkeelnachtegaal in het Noord-Hollandse Hoogwoud.

Wie een onbekende vogel in de tuin ziet en wil weten welke het is, kan een foto mailen naar de vogelwerkgroep van de Natuurvereniging via info@natuurvereniging-ijsselmonde.nl.

In het weekend van 28 en 29 januari wordt de Nationale Tuinvogeltelling weer gehouden. Men kan daaraan meedoen door de vogels in eigen achtertuin te tellen.

Foto Martin van der Schalk

Advertenties uit de krant