Afbeelding

Column Melvin: Het tijdperk van Trump

Column

Melvin is 15 jaar en zit in de vierde klas van het Dalton Lyceum. Deze week buigt hij zich over de vele dingen die Trump heeft gezegd.

Vorige week vrijdag, 20 januari, was de dag waarop de 45e president van de Verenigde Staten van Amerika werd geïnaugureerd. Het tijdperk van Donald J. Trump is aangebroken. Een man die geen politieke ervaring heeft zal de komende vier jaar het machtigste land ter wereld leiden. Het land dat al tientalen jaren het voorbeeld voor de hele wereld is en bijna altijd als politieman optrad om de rust in de wereld te bewaren, slaat nu plotseling een andere richting in. Met alle gevolgen van dien.

In de speech die Trump na zijn inauguratie hield, liet hij duidelijk merken welke kant hij op wil met zijn nieuwe land. Amerika zal vanaf nu alleen nog voor zichzelf en haar burgers gaan zorgen, er komt betere infrastructuur, meer werk voor de arbeiders en alles wordt gericht op het verbeteren van de onzeker leefomstandigheden van de Amerikanen. Klinkt mooi, toch?

Nou nee. Ten eerste zijn de uitspraken van Trump volledig in tegenstelling met de dingen die hij doet. In zijn speech vertelde hij bijvoorbeeld dat de macht tijdens de inauguratie niet alleen van Obama naar Trump over wordt gedragen, maar dat de macht nu ook eindelijk zal worden terug gegeven aan het volk. Hij heeft het over de elite die de macht in Amerika al te lang in handen heeft en dat dat nu eens voorbij moet zijn. Maar terwijl hij dat zegt, heeft hij zijn rijke schoonzoon als hoogste adviseur aangesteld, en bestaat zijn hele kabinet uit blanke bevriende multimiljonairs. Het kabinet van Trump is het rijkste ooit, en alle leden ervan komen uit dezelfde elitaire bevolkingslaag. De elite heeft juist nu meer macht dan ooit in Amerika.

Dat Trump zijn bevolking voorliegt is een ding, maar de internationale gevolgen van Trumps plannen zijn een heel ander verhaal. Met zijn plan om Amerika op de eerst plaats te zetten, valt de wereldpolitiek in een zwart gat. Jarenlang hebben de VS de leiding genomen met internationale samenwerking en globalisering, maar nu wil Trump alle internationale samenwerking stop zetten en de productie van veel goederen terug halen naar Amerika. Met zijn plan gaan de VS, en misschien zelfs de hele wereld, in een keer vijftig jaar terug in de tijd.

Het land dat het meeste last van de plannen van Trump zal hebben is waarschijnlijk Nederland. Amerika is onze grootste bondgenoot en op dit moment ziet het ernaar uit dat die bondgenoot ons in de steek gaat laten. Vooral op militair gebied zullen we zonder Amerika maar weinig uit kunnen halen. Trump heeft meerdere malen gezegd dat hij de NAVO maar niets vindt, en aangezien bijna al onze wapens van Amerika zijn, zou hij ze allemaal terug kunnen halen en ons met niets achter laten.

Trump heeft zelf ook al meerdere malen direct de aanval op Europa geopend. Hij noemde het vertrek van de Britten goed en voorspelde dat de EU niet lang meer zal bestaan. Het is daarom onze taak om te laten zien dat hij het fout heeft. Juist nu er overal politici, zoals Trump opduiken, die roepen dat we aan ons eigen land en aan onszelf moeten denken, moeten we meer samenwerken. We moeten zorgen dat alle jaren lagen opbouw van internationale samenwerking en globalisering in stand blijven en samen moeten we ervoor zorgen dat de wereld een veilige plek wordt en blijft, waarin democratie, mensenrechten en vrijheid van meningsuiting hoog in het vaandel worden gehouden. We kunnen wel allemaal de belangen van het 'eigen volk' voorop zetten, maar we kunnen ook anders denken. Uiteindelijk zijn we allemaal mensen. We moeten daarom de belangen van de mensheid voorop zetten en door middel van samenwerking moeten we zorgen dat er aan die belangen voldaan wordt. Dus zoals Trump zei, maar dan anders: Together, we will make the world great again.

Ideeën of opmerkingen voor Melvin kan men mailen naar redactiebarendrecht@baruitgeverij.nl

Reageren op deze column kan via www.deschakelbarendrecht.nl

Trump wil vijftig jaar terug in de tijd.

Advertenties uit de krant