Afbeelding

KrantDessert 23 maart 2017: Op bezoek bij de radio: Radio is een virus

Algemeen

Vrijdagavond om 20 uur stap ik de radiostudio van Exxact Barendrecht in, waar Marvin Boer en Paul Harthorn iedere week Weekendstart presenteren. De mannen werken al jaren samen en zijn ook al heel lang met Exxact verbonden als vrijwilligers. ,,Radio is een virus", zegt Paul. ,,Je krijgt het nooit meer uit je bloed."

Door Astrid Potuijt

Paul is 21 jaar, woont nog bij zijn ouders in Barendrecht en werkt sinds een maand of vijf in het bedrijf van zijn oom. Hij bestuurt de camera in de drone.,,Zo controleren we bijvoorbeeld hoogspanningsmasten", vertelt hij. ,,Toen ik zestien was, kwam ik bij Exxact terecht. Radio maken is hartstikke leuk. Het is een grote hobby. Toch zou ik niet snel voor een beroep in deze branche kiezen. Mij te onzeker. Ik wil er zeker van zijn dat ik mijn auto kan betalen."

Voordat ik mijn volgende vraag kan stellen, geeft Paul een seintje aan Marvin. De muziek is bijna afgelopen, dus ze zetten hun koptelefoon op. Het valt me op hoe vloeiend ze praten. Het is geen moment stil, ze maken grapjes, lezen een aantal nieuwsberichten voor die Marvin van internet heeft gehaald en ik verbaas me nog het meest over hoe hun stemmen door de microfoon klinken. Totaal anders dan als ik ze persoonlijke vragen stel.

,,Sta je nooit met je mond vol tanden?", vraag ik zodra de muziek weer is ingezet. Beiden schudden van nee. ,,Zodra we door die microfoon praten, lijkt er iets te veranderen. Dan zijn we zelfverzekerd. Het is ook een kick als we intro precies kunnen volpraten. Je weet wel, net voordat de eerste tonen van een nummer klinken." Paul lacht.

,,Maar is dat altijd zo geweest dan?", vraag ik. ,,Ik was vroeger een verlegen jongen", vertelt Marvin. ,,Ik wilde graag bij de radio. Mijn vader was vroeger ook altijd met piratenzenders en zo bezig. Ik was erdoor gefascineerd. In het begin was het zo dat als ik wat moest zeggen, ik met klamme handjes zat en een bevende stem had. Maar ik ontwikkelde daar snel in. We zien het ook bij andere jongeren. Verlegenheid wordt hier snel omgezet. Kortom: radio maken is goed voor je zelfvertrouwen."

Marvin is 27 jaar. Hij werkt sinds kort als vrachtwagenchauffeur. Sinds zijn zeventiende is hij al bij de radio te vinden. ,,Ik heb vorig jaar nog iedere ochtend een ochtendshow gedaan. Deze sprak ik dan 's avonds in. Ook tijdens de verhuizing van Het Trefpunt naar Het Kruispunt heb ik heel wat uren extra voor Exxact gewerkt. De radio is een beetje mijn tweede huis. Ons weekend begint altijd hier in de studio."

De mannen ontmoeten elkaar aan het begin van het weekend in de studio. Meestal is Marvin aan de late kant, wat weer veel grapjes oplevert. Ze nemen de week door. Het programma wordt uit de losse pols gepresenteerd. Tijdens de muziek is de één bezig om leuke berichten op internet te zoeken en houdt social media bij, terwijl de ander de volgende nummers uitkiest. Marvin is meer van de dancemuziek en Paul heeft een voorkeur voor jaren tachtig muziek. Na de show, kletsen ze nog na, drinken wat en dan is het niet vreemd als ze elkaar de volgende dag weer zien, zoals echte vrienden.

Beiden dromen niet van een carrière bij landelijke radiozenders, maar weten wel zeker dat ze bij Exxact blijven. Wellicht wat minder dan ze tot op heden hebben gedaan. Maar zoals Paul aan het begin al vertelde: Radio zit in je bloed.

Ook als vrijwilliger bij de radio aan de slag? Ga naar www.exxact.nl en meld je aan.

Afbeelding
Afbeelding

Advertenties uit de krant