Afbeelding

Column Melvin: Brexit en de generatiekloof

Algemeen

Melvin is 16 jaar en zit in de vierde klas van het Dalton Lyceum. Deze week is hij teleurgesteld in Groot-Brittanië.

Deze week is het dan gebeurt, de Brexit is officieel in gang gezet. Er is nu geen weg meer terug. Het is een grote klap voor Europa, maar een nog grotere klap voor Britse mensen die niet uit de EU wilde. Zij moeten nu verder leven in een land dat er niet meer uitziet zoals zij wilde.
Er is wel een iets opvallends aan die groep mensen die in de EU wilde blijven.
Het zijn namelijk vooral de jongeren.
De groep mensen die hun hele leven nog voor zich heeft kan zijn dromen wel vergeten.

Ik weet nog wel hoe de dag begon waarop het nieuws van de Brexit binnenkwam. De avond ervoor ging ik nog naar bed met de gedachte dat er toch niks zou gebeuren, maar ik had het dus mis.
's Ochtend tijdens het ontbijt zette ik het nieuws aan, en het nieuws van de Brexit sloeg er bij me in als een bom. Hoe kon dit nu gebeuren?

Speculeren
Op school begon het nieuws pas echt tot me door te dringen, en de gesprekken over de Brexit kwamen langzaam op gang.
Achteraf gezien leek die dag best wel op de dag na de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Iedereen was verbaasd en vroeg zich af wat er nu zou gaan gebeuren.
Er werd volop gespeculeerd over van alles en nog wat.
Zou er en grote economische crisis komen, gaat de hele Europese Unie nu uit elkaar vallen óf zal alles toch bij het oude blijven? Mensen begonnen zelfs te suggereren dat er oorlogen gingen uitbreken.

Generatiekloof
De gehele dag bleef in het teken staan van de Brexit, docenten hadden het er in de lessen over en in de pauze staarden we met z'n alle naar onze telefoons om het laatste nieuws te zien.
David Cameron trad af, Boris Johnson werd uitgescholden, maar het meest opvallende vond ik toch wel een grafiek met de leeftijden van de Brexit stemmers. 75 Procent van de jongeren onder de twintig stemde tegen een Brexit. En 80 procent van de zestigplussers stemde voor een Brexit. De generatiekloof was goed zichtbaar.

Door de mentaliteit van de volwassenen loopt onze droomtoekomst gevaar.

Studeren in Engeland
Die ene grafiek is de hoofdreden waarom ik de Brexit nog steeds verafschuw. De ouderen die bijna allemaal met pensioen zijn en geen grote bijdrage meer leveren aan de maatschappij stemde massaal voor een Brexit. Terwijl de jongeren die net afstuderen en aan het begin van hun carrière staan tegen de Brexit zijn.
Dat er nu toch een Brexit komt, kan grote gevolgen voor hun hebben. Verschillende kinderen op mijn school dachten er ook aan om misschien in Engeland te gaan studeren, de kans dat dat nu door gaat is ook een stuk kleiner geworden.
Ik had al die tijd, tussen de uitslag van het referendum en het daadwerkelijke begin van de Brexit, nog gehoopt dat het door een wonder niet door zou gaan. Maar helaas is dat deze week dus wel gebeurt.

Droomtoekomst
De kans dat dat nu door gaat is ook een stuk kleiner geworden. Wij als jongeren zijn trots op onze EU, maar de volwassenen gaan liever voor het nationalistische eigenbelang.
Door de mentaliteit van de volwassenen loopt onze droomtoekomst, waarin we vrij kunnen reizen en met één munt betalen, gevaar.

De Britse presenator James Corden postte de dag na de Brexit: ,,Ik kan er met mijn hoofd niet bij wat er nu gebeurt in Groot-Brittannië. Het spijt me zo voor alle jongeren. Ik ben bang dat jullie vandaag in de steek zijn gelaten."
En zo zie ik het ook.

Afbeelding

Advertenties uit de krant