Er zitten volgens Melvin een groot aantal voordelen aan het iets eerder op vakantie gaan.
Er zitten volgens Melvin een groot aantal voordelen aan het iets eerder op vakantie gaan.

Column Melvin: Illegaal op vakantie

Algemeen

Melvin is 16 jaar en zit in de vierde klas van het Dalton Lyceum. Deze week zoekt hij uit wat het kost om illegaal op vakantie te gaan.

Deze week is het dan eindelijk zo ver, het is vakantie! De komende zes weken geen huiswerk meer maken, niet meer leren voor toetsen en niet elke dag vroeg op staan. Iedereen is blij en wil natuurlijk zo snel mogelijk op vakantie. Maar door die plotselinge blijdschap gaan mensen vaak wel iets té snel op vakantie. Soms zelfs zo snel, dat het eigenlijk illegaal is.

Nu zal je wel denken: 'Op vakantie gaan, Hoe kan dat nou illegaal zijn?' Voor volwassenen is dat inderdaad best raar, zij kunnen vakantie aanvragen bij hun baas en vervolgens gerust op het vliegtuig stappen. Maar voor ons kinderen/tieners is dat anders. Wij hebben namelijk te maken met 'leerplicht'. School geeft ons een aantal weken vrij en alleen dan kunnen we op vakantie. Alle reisorganisaties weten dat natuurlijk, dus de prijs van een vakantie gaat in die periode automatisch omhoog. Daar zit ook meteen het probleem in. Als de prijzen omhoog gaan zodra de vakantieperiode begint, waarom gaan we dan niet nét twee dagen daarvoor op vakantie? De vakantiefiles richting het zuiden kunnen zo ook makkelijk omzeild worden.

Er zitten dus best wel een groot aantal voordelen aan het iets eerder op vakantie gaan. Maar, zoals je weet, elk voordeel heeft z'n nadeel. In dit geval is dat dus dat je hartstikke illegaal bezig bent. Toch snap ik wel waarom veel mensen een gokje wagen en gewoon inpakken en wegwezen. Afgezien van de lagere prijzen en rustigere wegen zijn de laatste weken van school niet veel meer dan leuke dingen doen en afscheid nemen.
Op de middelbare school zijn de laatste twee weken voor de vakantie ook nog eens les vrij. Het komt er op neer dat we niet meer naar school hoeven, behalve om onze schoolboeken in te leveren en ons rapport op te halen.
Dan denken veel mensen: 'in die laatste paar nutteloze dagen doe je toch niks, laten we maar gewoon op vakantie gaan.'

Bij mij op school komt het dan ook wel eens voor.
Kinderen zijn al op vakantie en vragen in de WhatsApp groep van onze klas of iemand hun rapport voor ze op zou willen halen.
Het lijkt erop dat de docenten dat ook allemaal wel doorhebben, maar volgens mij hebben hun ook het idee van laat die kinderen maar lekker gaan.

De overheid heeft daar een hele andere mening over. Zij zien mensen die kinderen het recht op onderwijs afnemen en treden daartegen op.
Ze moeten je natuurlijk wel eerst te pakken krijgen, maar als ze dat doen zijn de straffen niet mals. Honderd euro per kind per dag.
Als het schoolverzuim langer dan twee weken duurt kan dat zelfs een gevangenisstraf opleveren.

Het is natuurlijk goed dat we in Nederland leerplicht hebben en dat elk kind onderwijs krijgt, maar ik vind dat het wel een beetje ver gaat. Is het nu echt zo erg als je één dag van school mist?
In principe leer op je die allerlaatste schooldag helemaal niks.
Je bent een uurtje op school om gedag te zeggen en om je rapport op te halen en gaat vervolgens weer naar huis.
Maar als je dat uurtje mist om de files voor te zijn, kost dat je zomaar honderd euro. Een hoop ellende dus voor een actie die op het eerste gezicht vrij onschuldig lijkt.
De overheid zou de regels eigenlijk moeten versoepelen, maar de overheid kennende gaat dat niet snel gebeuren.
Er zijn dus twee opties: niet illegaal op vakantie gaan, of hopen dat de leerplichtambtenaar niks merkt.

Mailen naar Melvin kan via redactiebarendrecht@baruitgeverij.nl

Advertenties uit de krant