Afbeelding

Column Jamie: Vrede?! Wat is vrede?

Algemeen

Vandaag is het donderdag 21 september 2017. Voor iedereen een doodnormale donderdag. Toch is dat het niet helemaal. Vandaag is namelijk de officiële internationale 'Dag van de Vrede'. Nee ik ben niet zo'n persoon die dit soort dagen in haar agenda heeft staan. Sterker nog, ik kwam het per toeval tegen.

Er is voor van alles en nog wat een speciale dag uitgeroepen. Ik vroeg me eigenlijk af of er ook een 'Dag van de Onhandigheid' bestaat, want dat zou echt mijn dag zijn. Ik was aan het zoeken toen ik er ineens achter kwam dat het vandaag de 'Dag van de Vrede' is. (En dat de dag van onhandigheid niet bestaat).

Het doel van de 'Dag van de Vrede' is een wereldwijde dag van wapenstilstand en geweldloosheid. Yeah right! Ik ben benieuwd of een Kim Jong-un zich daar aan gaat houden… IS is ook 'zo lekker bezig' dat ze hoogstwaarschijnlijk vandaag echt geen pauze gaan inlassen. Die zijn nog lekker aan het 'vieren' dat hun aanslag in Londen ervoor heeft gezorgd dat de spanningen in het Verenigd Koninkrijk en geheel Europa zijn toegenomen.

Dag van de Vrede? Welke vrede? De laatste jaren is de vrijheid en vrede ver te zoeken in deze wereld. Er is zo veel oorlog en geweld aan de gang, dat je het bijna niet meer bij kan houden. Het is gewoon raar dat deze dag bestaat. Noem één plek in de wereld waar complete vrede is. Het kan ook aan mij liggen hoor, maar bij mij komt niets bovendrijven. Iedereen weet wat wij in Nederland op 5 mei vieren, maar veel mensen weten niet eens dat er een internationale Dag voor de Vrede bestaat. Volgens mij zegt dat ook al genoeg. En bovendien; wat helpt één dag van 'staakt het vuren'? De volgende dag gaan mensen gewoon weer verder hoor. Die ene dag zonder heeft dan ook niet echt effect.

Ik denk dat we deze dag pas echt kunnen vieren als al die oorlogen de wereld uit zijn. Ik ben benieuwd of ik dat nog mee ga maken…

Jamie

Advertenties uit de krant