Afbeelding

Column Jamie: Dealen met je dialect

Algemeen

De NOS startte iets meer dan een week geleden met de driedelige miniserie Dealen met je dialect. De drie filmpjes gingen over het werk, uitgelachen en uitgescholden worden en dat je juist trots moet zijn op je dialect. Hierbij laten ze vier mensen met vier verschillende dialecten aan het woord. Alle filmpjes zijn zeker de moeite waard om te kijken.

Het filmpje over dealen met je dialect op je werk sprak mij het meest aan. De personen uit dit filmpje zijn afkomstig uit de Achterhoek, Friesland, Limburg, en Leiden. Het verhaal van Bart uit de Achterhoek vond ik het meest interessant. Bart vertelde dat hij acteert. Hij deed een keer auditie voor een rol en hij kreeg vervolgens te horen dat ze eigenlijk geen mensen met een accent aannemen. Als hij de volgende keer weer langs wilde komen, moest hij maar 'even logopedie nemen'. Best erg om dat tegen iemand te zeggen. ,,Bij een sollicitatie word je al snel gezien als 'de boer uit de provincie'", zei Hendrik (Friesland).

Hendrik vertelt ook dat mensen die 'gewoon Nederlands' praten serieuzer genomen worden dan mensen met bijvoorbeeld een Fries accent, wat hij dus heeft. ,,Je mag er best een grapje over maken, maar neem ons wel gewoon serieus", aldus Hendrik.

Een dialect kan ook zorgen voor onzekerheid. De Limburgse Evelien werkt op een Rotterdamse school en voelde zich in het begin gewoon niet op haar gemak, omdat ze als enige docent praatte met een zachte 'G'. Ook werden sommige dingen die ze zei niet begrepen door haar leerlingen. In het filmpje vertelde ze dat ze hen vroeg om hun gewone potlood op tafel te leggen. De Limburgse uitspraak van het woord 'gewoon' klinkt in onze Rotterdamse oren als groen. Daar kan zij helemaal niks aan doen, maar ik snap dat het soms vervelend kan zijn.

Het dialect begint steeds meer te verdwijnen doordat mensen een soort van worden gedwongen om Algemeen Beschaafd Nederlands te praten. Dat is heel zonde, want ik vind het juist fantastisch dat wij zoveel verschillende dialecten hebben. Het laat zien hoe divers Nederland wel niet is.

Jamie

Advertenties uit de krant