Afbeelding

Column Melvin: Onafhankelijkheid

Algemeen

Zondag 1 oktober was het in Catalonië een historische dag, er werd namelijk een referendum gehouden over de onafhankelijkheid. De feestelijke dag liep alleen niet helemaal zoals gepland, de ME rukte massaal uit en grote protesten volgden. Het referendum was namelijk van te voren al illegaal verklaard, maar toch gingen duizenden mensen naar de stemloketten om te stemmen. Aan het eind van de gewelddadige dag bleek dat een meerderheid vóór de onafhankelijkheid gestemd had. Het resultaat is nu een nationale crisis die waarschijnlijk ook internationale gevolgen gaat hebben.

Je kunt eigenlijk wel zeggen dat dit hele zooitje de schuld is van Catalanen. In de Spaanse grondwet staat dat Catalonië niet onafhankelijk mag worden en de hoogste Spaanse rechter had daarom ook besloten dat het referendum illegaal is. Toch lieten de Catalanen het referendum doorgaan, waardoor er rellen en opstoten met de ME ontstonden. En dan achteraf gaan zeggen dat de Spaanse regering hun de mond snoert.

Het is me ook nog een raadsel waarom de Catalanen eigenlijk onafhankelijk willen worden. Ze hebben een eigen taal en een eigen vlag, maar meer niet. Als we elk gebied met een eigen vlag en taal onafhankelijk moeten maken zijn we nog wel even bezig. Alle staten van Amerika hebben bijvoorbeeld een eigen vlag, moeten die dan ook onafhankelijk worden? Dat lijkt me een beetje onhandig.

De gevolgen die een onafhankelijkheid voor Catalonië heeft zijn ook verre van rooskleurig. Ze worden automatisch uit de EU gezet. Daardoor zullen alle grote bedrijven uit de regio vertrekken en de handel en het toerisme zullen instorten. Catalonië wordt een afgezonderde land en de helft van de bevolking komt zonder baan te zitten. Niet echt een mooi vooruitzicht.

Er is dus maar een reden waarom ze onafhankelijk willen zijn: hun trots. De Catalanen zijn trots op hun land, taal, vlag en cultuur en vinden dat ze daarom onafhankelijk moeten worden. Dat de gevolgen daarvan catastrofaal kunnen zijn, maakt niet zo veel uit. Het lijkt zelfs een beetje op de Brexit. Eerst schreeuwen om onafhankelijkheid en daarna verbaast opkijken als de gevolgen van die onafhankelijkheid niet gewenst blijken te zijn.

Melvin

Advertenties uit de krant