Afbeelding

Provincie kiest twee locaties windmolens

Algemeen

BARENDRECHT – De Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland (GS) hebben zeventien locaties in het Rijnmondgebied aangewezen waar windturbines kunnen komen. In Barendrecht gaat het om twee locaties: Vaanpark en Oost.

In een brief aan de Provinciale Staten schrijven de GS tegemoet te komen aan de wens om keuzes te maken op basis van (bestuurlijk) draagvlak. Dit geldt niet voor gemeente Barendrecht en gemeente Albrandswaard, die niet willen meewerken aan windturbines op hun grondgebied.
Ook in Albrandswaard zijn twee locaties aangewezen: Distripark Eemhaven en Beneluxplein. Andere gemeentes hebben zelf locaties aangewezen. De provincie komt tegemoet aan de wensen van die gemeenten.

De zeventien locaties zijn opgenomen in een voorstel voor de 'partiële herziening van de Visie ruimte en mobiliteit Windenergie'. Als Provinciale Staten in december akkoord gaan, liggen de locaties ruimtelijk vast en kunnen initiatiefnemers werken aan de laatste procedures om de bouw mogelijk te maken. Binnen drie jaar zou het merendeel van de in totaal circa veertig windmolens er dan kunnen staan.

Provinciale Staten vergaderen op 29 november in de commissie Ruimte en Leefomgeving over de voorgestelde windmolenlocaties in het Rijnmond-gebied. Op 15 november 2017 vinden hoorzittingen plaats voor belanghebbenden die willen inspreken op het voorstel voor de locaties. Op 20 december 2017 nemen Provinciale Staten een definitief besluit over de locaties.

Gedeputeerde Adri Bom-Lemstra (ruimtelijke ordening): ,,De provincie heeft niet over de hoofden van gemeenten willen regeren. Wij hebben de regio aangesproken op de eigen verantwoordelijkheid en aangegeven er ook samen afspraken over te maken. Ik heb grote waardering dat het Rijnmond-gebied dat heeft opgepakt en heb er alle vertrouwen in dat men aan de slag gaat om de windmolens daadwerkelijk te realiseren."

Bij de locatiekeuze heeft de provincie in totaal bijna 2.000 zienswijzen beoordeeld, waarvan 388 unieke. In de Nota van Beantwoording zijn de zienswijzen beantwoord. Het merendeel is afkomstig van inwoners, naast zienswijzen van gemeenten, bedrijven en maatschappelijke organisaties. Onderwerpen die worden aangehaald gaan veelal over geluid, slagschaduw, landschap, natuur en recreatie.

Advertenties uit de krant