Afbeelding

Column Florian: Nederengels

Algemeen

'Feel pure good. Everyday.', 'Solid company', 'Innovating the mobile world', en zo kan ik nog wel een column vullen. Dit zijn stuk voor stuk slogans van Nederlandse bedrijven. Hiermee proberen zij de klant naar hun product te trekken. Maar wacht even, zei ik Nederlandse bedrijven? Dan verwacht je toch een oer-Nederlandse slogan? Zoals: "Voel je goed. Elke dag." De Nederlandse slogan is zelfs korter…

Werkelijk overal in Nederland kom je tegenwoordig Engels tegen. Het is geen uitverkoop, maar sale. Het is geen zwarte vrijdag, maar black Friday. Een manager komt meer voor dan een leider. We kijken bijvoorbeeld live (in plaats van rechtstreeks) naar het nieuws waar een clash (is gewoon 'strijd') tussen politici is te zien. Veel mensen hebben het dan ook nog eens over framing en fake news. Oftewel misleiding en nepnieuws. En niet alleen in de spreektaal zien we verengelsing terug. Ook in de schappen van de winkels. Verpakkingen hebben heel vaak Engelse benamingen. AH Basic… sprekend voorbeeld.

Als Nederlanders mogen we wel eens wat meer Franse arrogantie overnemen. Wanneer we in Frankrijk op vakantie gaan, dan kunnen we ons soms irriteren aan het feit dat weinig fransen engels praten. Zij behouden op die manier wel hun eigen taal. Wij Nederlanders stellen ons te coulant op tegen buitenlanders en spreken hun taal. Op zich begrijpelijk, omdat we in Nederland willen handelen met het buitenland. Communiceren in het Nederlands bevordert de verkoop dan niet echt…

Ook op hogescholen en universiteiten is het aanbod van Engelse studies groot. Ik snap dat best. We willen onze internationale positie vergroten en dat kunnen we op deze manier goed doen. Maar zorg dan wel dat er geen banale afkortingen ontstaan: Leiden University Library (LUL).

Gelukkig wordt in de Tweede Kamer, het hart van bestuurlijk Nederland, geëist om in correct Nederlands te debatteren.

Zo zie je dus dat de Engelse taal niet overal is doorgedrongen en woorden heeft vervangen. Laten we dat zo houden en voorkomen dat er een switch… ehh… omslag naar een Nederengelse taal komt.

Advertenties uit de krant