Afbeelding

Column Melvin: Gerrymandering

Algemeen

Nu de winter in aantocht is en de regen met bakken uit de hemel komt vallen, is het seizoen van het lekker binnen zitten op de bank weer begonnen. Maar met dat seizoen komt de verveling bij veel mensen ook weer om de hoek kijken. Gelukkig leven we in de prachtige wereld van de 21e eeuw en hebben we het ideale redmiddel tegen verveling al uitgevonden: stomme spelletjes spelen op je telefoon. Afgelopen week besloot ik ook maar eens van die uitvinding gebruik te maken en zocht ik een nieuw spelletje in de App Store. Ik kwam uit bij het spel Gerrymandering.

Op het eerste gezicht zag het eruit als een doodnormaal puzzelspel, je hebt rode en blauwe poppetjes en je moet vakjes maken waarin de meerderheid blauw is. Dan wint blauw namelijk. Maar als je even verder kijkt staat er onder de titel van het spel "Rig the election", oftewel "manipuleer de verkiezing". Nieuwsgierig besloot ik het spel te downloaden. Bij het openen van het spel kreeg ik een leuk muziekje te horen dat wel verdacht veel op het Amerikaanse volkslied leek en een rood poppetje (ik besefte toen al dat dit waarschijnlijk een republikein moest voorstellen) legde me uit hoe het spel werkt. Er zijn 50 levels (de VS heeft 50 staten) en in elk level moet je zorgen dat de door jouw gekozen kleur wint door kiesdistricten opnieuw in te delen. De levels hebben allemaal ook zeer toepasselijke namen als New Yak (New York), Vermint (Vermont) en Washintang (Washington). Om het spel compleet te maken is er ook nog een Russisch poppetje dat je kan helpen als je even vastloopt.

Voor mij was het toen wel duidelijk dat dit hele spel een parodie was op de Amerikaanse verkiezingen. Maar wat dit spel zo erg maakt, is dat het toch wel heel erg overeenkomt met de echte verkiezingen. Om de tien jaar worden de kiesdistricten in de VS inderdaad opnieuw ingedeeld en het is geen geheim dat de politici daarbij schaamteloos hun eigen partij voortrekken. De Amerikanen zijn dus zelf bezig om hun eigen verkiezingen te manipuleren. En als het kiessysteem in een land zo onredelijk is dat er zelfs een lachwekkend spel van wordt gemaakt, lijkt het mij tijd voor verandering.

Melvin

Advertenties uit de krant