Afbeelding

Column Florian: Een stevig of slap nieuwjaar?

Algemeen

Je hebt het vast meegekregen: het achttiende jaar van de twintigste eeuw is aangebroken. Meekrijgen is misschien een groot woord. Laten we zeggen dat je het onbewust hebt meegemaakt. Want voor je het weet is het 11 januari en zit je deze column te lezen en is de jaarwisseling alweer een poosje geleden.

In Nederland hebben we de vaste traditie om onze familie en vrienden allemaal het beste te wensen door drie zoenen en een hand te geven.

En op die traditie wil ik eens even verder ingaan. Want niet alleen bij de ingang van het nieuwe jaar zijn we gewend de handen te schudden, nee, we doen het werkelijk bij elke gelegenheid. Het is best eens grappig om dat even de revue te laten passeren.

Niet iedereen weet van zichzelf of hij of zij een stevige of slappe hand geeft. Wel weet je je vaak nog te herinneren of iemand anders dat doet. Zo weet je precies bij welk familielid je een dood visje in je hand krijgt gedrukt en bij wie je moet uitkijken om niet terecht te komen in een echte bankschroef. Ook merk je vast wel welk familielid de beroemde 'Trumpshake' imiteert; je wordt dan bijna uit je schoenen getrokken door het enthousiaste trekken aan je arm. Iets vriendelijker is de 'Clintonshake', waarbij degene die de hand drukt met zijn andere hand je elleboog vastpakt.

Zo schijn je ook dominanter te zijn als jouw hand bovenop ligt en weer ondergeschikt als je hand onderop ligt. Om dit te voorkomen kun je eventueel met je andere hand ook de hand van de ander vastpakken. Dit komt sowieso wel vriendelijk en meelevend over.

Verder heb je vast wel eens zo'n vreselijk gênant moment meegemaakt, dat je je hand uitstak, maar dat de ander het niet merkte. Dan voel je je echt even staan… Meestal moet je er samen op lachen, maar het voelt echt een beetje knullig. Het is simpel op te lossen. Maak eerst goed oogcontact voordat je je hand uitsteekt.

Analyseer maar of het een slap of een stevig nieuwjaar wordt!

Advertenties uit de krant