Afbeelding

Column Florian: Epibreren of motiveren?!

Algemeen

Het is niet zo moeilijk als het lijkt hoor, epibreren. Het is een vaardigheid die iedereen zich heel makkelijk eigen maakt. Iedereen heeft het denk ik onbewust wel eens gedaan. Het is verder ook niks raars, meer iets veelvoorkomends, zeker onder scholieren. Maar ook veel volwassenen zijn wel in staat om goed te epibreren. Het is wel weer iets typisch Westers (sorry, niet alleen iets Barendrechts dit keer…).

Ik ben wel benieuwd wat het woord nu precies betekent. Woordenboek… E… EP… Epaulet… Epibreren: 'onder een schijn van belangrijkheid met onbelangrijk werk bezig zijn'. Sjonge, het is dus eigenlijk een luxe woord voor niets doen.

Het is woord is verzonnen door Simon Carmiggelt (Nederlandse schrijver) die het woord ontleende aan een voorval met een ambtenaar. Deze ambtenaar had te maken met een ongeduldige man en zei toen: ,,Meneer, we doen ons best, maar we moeten het document nog even epibreren. We vragen uw begrip." En zo ging de man tevreden naar huis.

Als je het internet afstruint naar voorbeelden van epibreren, kom je vooral voorbeelden uit het schoolleven tegen (hé wat gek!). Deze herkende ik wel: als jouw docent komt controleren of je jouw huiswerk hebt gemaakt en er staat niet zoveel, oftewel helemaal niets, dan ga je epibreren. Je pakt een pen en je begint heel snel een kromme zin op te schrijven op de plek waar het antwoord had moeten staan. Zodra de docent jouw tafeltje nadert staan er keurig een paar regels vol gekliederd. En als je het later ontcijfert, dan staat er: ,,Er moet hier een antwoord staan, maar dat staat er niet, omdat ik gisteren lekker in de tuin lag te zonnen." Zo, dat heb je even mooi geëpibreerd.

Ik hoop dat u mij het sarcasme een beetje vergeeft. Epibreren is een gevolg van gebrek aan motivatie en dus heel goed te voorkomen, als er maar gemotiveerd wordt. Dat lijkt me dan ook een goede taak voor onze leraren, werkgevers en natuurlijk kunnen we zelf ook een steentje bijdragen door ons werk gewoon te doen.

Wat en wanneer gaat u epibreren deze week?

Advertenties uit de krant