Afbeelding

René Toonen (55)

Algemeen

Waar kennen we jou van?

Ik werk veel voor Exxact Barendrecht. Zo doe ik al zestien jaar Roparunradio, waarvan ik nu projectleider ben. Op zondagmorgen tussen 10 en 12 uur heb ik mijn eigen programma: 'Gevoel voor muziek'. Daarnaast ben ik 35 jaar betrokken geweest bij het Sinterklaasfeest in Barendrecht. Ik ben voorzitter van de stichting 4 mei herdenking Barendrecht. En ik ben trouwambtenaar in Barendrecht.

Vorige week was het dodenherdenking.

Ja, het was weer indrukwekkend. Hier in Barendrecht worden de oorlogsslachtoffers groot herdacht. Veel groter dan in de omliggende gemeentes. Met veel militairen en gasten uit het buitenland. Het is dan ook een grote organisatie. Heel leuk om te doen.

Bij de radio doe je vrijwilligerswerk. Heb jij je roeping misgelopen?

Nee, helemaal niet. Als je ervoor betaald wordt, begint het op werken te lijken. Ik houd van muziek, ik vind de politiek interessant en het is ontzettend leuk om te doen.

Hoe is jouw gezinssituatie?

Ik ben 22 jaar samen met Rini. Uit mijn huwelijk daarvoor heb ik twee zonen van 32 en 30 jaar.

Wat is je mooiste jeugdherinnering?

De vakanties met mijn ouders naar Luxemburg en later naar Italië.

Waar heb je voor het laatst heel hard om gelachen?

Met Koningsdag zaten we op het terras en zagen we de ganzenoptocht voorbijkomen. Schitterend. Ik zag later dat er veel op internet werd gesproken over dierenmishandeling, maar zo zag het er absoluut niet uit. Ik denk dat de doorgezakte pony's in Slagharen daar meer voor in aanmerking komen.

Waar word je gelukkig van?

Ik voel me altijd gelukkig. Ik sta positief in het leven. Ik word blij van fijne reacties op mijn radio-uitzending, het team waarmee ik Roparunradio maak en ook van de keren dat ik op de weegschaal en sta en zie dat er weer een kilo af is. Ik ben er al vijftien kwijt en heb er nog zeven te gaan.

Waar ben je verdrietig om geweest?

Mijn vader overleed tien jaar geleden onverwachts. Daar was ik erg verdrietig om.

Van wie krijg je inspiratie?

Van positieve mensen, mensen die blij zijn met kleine dingen. Dan realiseer je jezelf ook weer hoe rijk je eigenlijk bent. Ook vind ik burgemeester Jan van Belzen een inspirerend persoon. Altijd een vriendelijk woord voor iedereen, enthousiast en erg toegankelijk. We kunnen ons geen betere burgervader wensen.

Welke toekomstdromen heb je nog?

Ik ben een verwend kereltje. Ik hoop nog zeker tien jaar een goede trouwambtenaar te zijn en nog veel radio te kunnen maken. Verder doe ik wat ik graag wil doen. Door mijn werkverleden als begrafenisondernemer heb ik geleerd om niets uit te stellen. Je weet tenslotte nooit of het dan nog kan.

Hoe sta je 's morgens op?

Meestal om half acht, want ik wil om acht uur in de Albert Heijn zijn. Als ik later kom is het zo druk met parkeren. De caissières kennen me inmiddels en maken opmerkingen als ik eens wat later kom.

Wat zijn je hobby's?

Ik maak graag digitale fotoalbums van de reizen die ik met Rini maak. Daar kan ik avonden mee bezig zijn.
Ook lees ik als er tijd over is. Biografieën vind ik mooi.
Op dit moment lees ik over het leven van Adele Bloemendaal.

Wat zijn je angsten?

Ik heb hoogtevrees. Ik krijg zwabberbenen als ik boven op een toren sta. Ook kan ik bang zijn om ziek te worden, hoewel ik daar niet dagelijks mee bezig ben. Ik heb vijftien jaar geleden huidkanker gehad. Het is nooit teruggekomen, maar dat gevoel blijft toch een beetje.

Wat vind je stom?

Op Koningsdag werden er hamburgers verkocht, maar er was geen vuilnisbak te bekennen. Lagen al die bordjes op de grond er omheen.
Ook liepen er mensen met een fiets over de drukke vrijmarkt, want dan konden ze hun aankopen makkelijk vervoeren.

Wat heb je geleerd van je moeder?

Eerlijkheid en positiviteit.

Wat zou je aan jezelf willen veranderen?

Niets. Als die laatste zeven kilo eraf zijn, vind ik het prima.
Het zal mij een worst wezen wat anderen vinden.

Wat is je favoriete quote?

The best of time is now.

Ook iemand opgeven voor deze rubriek? Mail naar astrid@baruitgeverij.nl.

Advertenties uit de krant