Zo zou De Baerne eruit kunnen komen te zien.
Zo zou De Baerne eruit kunnen komen te zien. Foto: Leonie Gravesteijn

Baerne als bruisend hart

Algemeen

BARENDRECHT - Theater Het Kruispunt, CultuurLocaal en KunstCreatief presenteerden dinsdag in een oriënterende commissievergadering vol enthousiasme het Masterplan Cultuureducatie Barendrecht. 'Een bruisend en overzichtelijk hart te midden van kleurrijke cultuureducatie' moet gebouw De Baerne worden. Het epicentrum van waaruit cultuureducatie zich gaat verspreiden door heel Barendrecht.
Er is veel achterstallig onderhoud in het voormalig schoolgebouw. ,,Er valt nog in te werken, maar er moet echt iets gebeuren'', sprak Irene Pronk. De organisaties willen van de foyer en patio een bruisend middelpunt maken. Door middel van glas moet zichtbaar worden wat er allemaal gebeurd in de lokalen De Baerne. Ook moet de verbinding met de kelder beter worden.
Commissieleden vroegen zich af of docenten en leerlingen wel zitten te wachten op zoveel glas. Architect Gideon Peele van ARD: ,,We moeten dat uiteraard afstemmen met de gebruikers en een mix zien te vinden, want er is soms ook privacy nodig. Er zijn allerlei manieren om dat mogelijk te maken.'' De BaerneZaal moet een klein, volwaardige theaterzaal worden, want die missen vele Barendrechters nu.
De drie partijen hebben het masterplan opgesteld op verzoek van de gemeente. Het plan zoals dat nu gepresenteerd is zou ongeveer 2,5 miljoen kosten, zo'n 1.300 euro per vierkante meter (ter vergelijking: de verbouwing van Het Kruispunt kostte ongeveer 1.600 euro per vierkante meter). Dat heeft grotendeels te maken met het achterstallig onderhoud, waardoor alle installaties moeten worden vervangen.
Lees verder op pagina 3.

Advertenties uit de krant