Dena (10) doet samen met trainster Laura een oefening in samenwerken.
Dena (10) doet samen met trainster Laura een oefening in samenwerken. Foto: Ronald Hooijmeijer

Zelfvertrouwen begint met weerbaarheid

Algemeen

BARENDRECHT - Doyo Trainingen. De naam van het bedrijf verwijst naar de benaming van een zaal waarin men oefent in Japanse verdedigingskunsten of vechtsporten. Niet zo bijzonder dat er juist voor deze naam gekozen is, als men weet dat de eigen ervaringen opgedaan in de karatesport, voor Chantal Straver en Arno Yarzagaray aanleiding was het bedrijf op te richten.

Chantal: ,,Ik beoefen vanaf mijn elfde jaar de karatesport. Zeker in de beginjaren heeft mij dat heel erg geholpen uit m'n schulp te kruipen en zelfstandiger te worden. Zes jaar geleden hebben Arno en ik Karate Moerdijk opgericht. Daarmee hebben we van onze hobby ons beroep gemaakt. In de karateschool zagen we dat de leerlingen weerbaarder werden door de techniek die hen geleerd werd, maar we zagen ook dat ze meer zelfvertrouwen kregen. Volwassenen of kinderen, dat maakte niet uit. Bij iedereen zag je datzelfde patroon. Eigenlijk is vanuit die ervaring Doyo Trainingen ontstaan. We hebben ons verdiept in het beeld dat we hadden en opleidingen gevolgd om als gediplomeerde trainers aan de slag te kunnen. Daarna zijn we de trainingen in weerbaarheid aan gaan bieden. Er zit geen wedstrijdelement in, maar het is iets wat je naast je sport doet."

,,Weerbaar zijn is met zelfvertrouwen op een goede manier voor jezelf opkomen en je eigen weg durven gaan. Het heeft met fysiek te maken, maar ook mentaal. Psychofysiek. We zien cursisten als schuwe vogeltjes binnenkomen en na een reeks van zeven lessen met het hoofd omhoog en de borst vooruit vertrekken."

Jong en oud
Helaas, het komt nog veel voor. Pestgedrag. Tijdens de trainingen, die in groepen gegeven worden, leren de kinderen hoe ze zich weerbaarder maken tegen het pesten, zonder dat ze er bovenop moeten slaan. Tijdens de lessen oefenen ze met rollenspel en ervaren ze hoe het is als je anders op een situatie reageert. Beetje bij beetje neemt het zelfvertrouwen dan toe. De uitstraling en de houding worden anders. De pester laat het vervolgens al snel afweten.

Op het Focus College, Basisschool De Hoeksteen en de Dr. Schaepmanschool geeft Doyo Trainingen sinds oktober gratis, door het ministerie van VWS gesubsidieerde, lessen. Kinderen en schoolleiding zijn enthousiast over de resultaten.

Niet alleen voor kinderen die gepest worden zijn de trainingen nuttig. Pesten op de werkvloer komt meer voor dan men denkt. Voor die groep geldt eigenlijk hetzelfde als de kinderen. Als je weerbaarder bent dan neemt het pestgedrag af.

Senioren die zich, terecht of onterecht, niet zeker of onveilig voelen worden weerbaarder door de trainingen. Straatvrees in het donker, pinnen bij een bankgebouw, voor menig persoon op leeftijd zijn het iedere keer weer momenten van stress. Met simpele handelingen leren ze hoe ze gevaar af kunnen wenden. De mensen zijn weerbaarder en blijven door het toegenomen zelfvertrouwen minder snel binnen, waardoor ze niet in een isolement raken. Het mes snijdt dan aan twee kanten.

De lessen worden door pedagogisch geschoolde trainers geven waarvan een groot aantal werkervaring bij de politie heeft opgedaan, vorens ze trainingen zijn gaan geven.

www.doyotrainingen.nl

Advertenties uit de krant