Afbeelding

Column Melvin: House of Cards

Algemeen

Sinds vorige week staat het zesde en laatste seizoen van de hit-serie House of Cards op Netflix. De serie volgt het leven van Francis Underwood, een congreslid uit de Amerikaanse staat South Carolina, die op sluwe manier president van de Verenigde Staten wordt. Het is een van mijn favoriete series.

De serie begint kort na de presidentsverkiezingen in Amerika. Francis, of Frank, werd beloofd dat hij minister van buitenlandse zaken mag worden. De nieuwe president breekt echter zijn belofte en vanaf dat moment besluiten Frank en zijn vrouw Claire om wraak te nemen. Gedurende vijf seizoenen brengt hij de hele regering ten val en wordt hij zelf de president, zonder een verkiezing. Zelf vatte de hoofdpersoon het op zijn inauguratie goed samen: "Alles wat ik wilde was minister van buitenlandse zaken zijn, dat was mij beloofd, maar kijk waar we nu beland zijn."

Wat veel mensen niet weten over de serie, is dat hij voor het grootste gedeelte gebaseerd is op verschillende werken van Shakespeare. De serie vertoont grote gelijkenissen met vooral Macbeth en Richard III. Net als in Macbeth zijn Claire en Frank een getrouwd stel dat alles (echt alles) doet om aan de macht te komen en net als in Richard III spreekt Frank direct met het publiek. Dit wordt ook wel 'breaking the fourth wall' genoemd en is wat ik een van de leukste aspecten aan de serie vind.

Vorig jaar kwam de acteur die Francis speelt in opspraak omdat hij beschuldigd werd van seksueel wangedrag, hierdoor verloor hij zijn hoofdrol in de serie en werd het laatste seizoen gefilmd met zijn Claire als nieuwe hoofdpersoon. Aan de ene kant is het wel jammer dat de serie zonder hem verder gaat, maar de acteur heeft het er zelf naar gemaakt.

Hoe of wanneer ik precies met de serie ben begonnen weet ik niet meer, maar ik weet wel dat ik er op dit moment weer helemaal verslaafd ben. De intriges, moorden, geheimen en plot-twists zorgen ervoor ik de komende week weer aan het binge-watchen ben. Al hoop ik niet dat de zaken er in Den Haag ook zo aan toe gaan. 

Melvin

Advertenties uit de krant