Afbeelding

Column Florian Kwispellezen of blokkeerfries?

Algemeen

Als Neerlandofiel is voor mij het spannende moment van het jaar aangebroken. Het is tijd om te stemmen voor het 'Woord van het jaar 2018'. Uit achttien nieuwe woorden, uitgezocht door de Van Dale, wordt op basis van stemmen door het publiek het woord van het jaar gekozen.

Voor mij staat 'kwispellezen' stipt op nummer een. De letterlijke betekenis: 'teksten voorlezen aan een speciaal getrainde hond, waarvan de non-verbale feedback (bv. kwispelen) als leesstimulans wordt ervaren'. Dit woord en initiatief verdient gewoonweg een plek in het woordenboek. Helpt u een pootje mee? (Ik doe verder niet aan stembeïnvloeding hoor…)

Meest opvallend vond ik wel de volgende woorden: creditboy, selfieshopper en yogasnuiver. Een creditboy is een crimineel die iemand anders dwingt een telefoonabonnement af te sluiten en de telefoon dan aan hem/haar te geven. Een selfieshopper koopt kleding online, maakt selfies met de kleding die hij/zij dan binnenkrijgt en stuurt dan de kleding weer terug. En de yogasnuiver is iemand die doorgaans heel gezond leeft, maar in het uitgaansleven zich tegoed doet aan drugs. Ik wist helemaal niet dat bovenstaande mensen bestonden, laat staan dat er woorden voor waren. Positief nieuws, je hebt ook nog mensen die aan plogging doen; vorm van fitness waarbij je tijdens het joggen, afval opruimt.

Opvallend genoeg zijn bijna alle woorden die in de lijst staan, Nederlandse woorden gemengd met een Engels woord.

Dit jaar mis ik alleen wel een beetje een porte-manteauwoord in de lijst. Dat zijn vaak twee bestaande woorden die een beetje op elkaar lijken en samen dan van beide woorden de betekenis bij zich dragen. Bijvoorbeeld: 'conculega' van 'concurrent' en 'collega'. Ook 'pixel' is zo'n woord, want het is een porte-manteauwoord van 'picture' en 'element'.

Een van de woorden in de lijst van dit jaar die in de buurt komt, is 'hempathie' (sympathie die mannen en vrouwen voelen voor machtige mannen), gelanceerd door een columnist in de New York Times… ik ga komend jaar dus mijn uiterste best doen om volgend jaar met een woord op de lijst te staan.

Tot maandag 17 december kan je stemmen op jouw woord van 2018. Dus wordt het blokkeerfries of kwispellezen?

Advertenties uit de krant