Afbeelding

Column Melvin: Vuurwerk

Algemeen

Het begon ongeveer eind november. Ik zat rustig achter mijn bureau huiswerk te maken, toen ik buiten een enorme dreun hoorde en de ramen begonnen te trillen. Meteen realiseerde ik me: het vuurwerkseizoen is begonnen.

Elk jaar weer volgen de knallen zich in december in een steeds sneller en harder tempo op. In de week tussen kerst en oud en nieuw bevat een dag gemiddeld tien 'normale' knallen en een paar harde. Vaak gaan die knallen ook gepaard met schreeuwende mensen. Ik vraag me dan altijd af of er niet iemand zwaar gewond op de grond ligt. Gelukkig hoor ik achteraf nooit sirenes, dus het zal wel goed afgelopen zijn. Waarschijnlijk hoor ik al die knallen omdat ik naast sportpark De Bongerd woon. Er zijn hier genoeg afgelegen plekken waar je ongezien illegaal vuurwerk kan afsteken. Toch denk ik elk jaar weer: is dit eigenlijk normaal?

Vorige week kopte het satirische nieuwsblad De Speld ook: 'Oorlogsvluchtelingen voelen zich weer even thuis dankzij vuurwerkliefhebbers'. Op Oudejaarsdag wordt Nederland namelijk voor één dag omgetoverd tot oorlogsgebied, zodat de mensen uit Syrië en Irak zich weer thuis voelen. Dit is natuurlijk satirisch bedoelt, maar er zit wel een kern van waarheid in. Het voelde afgelopen weekend een beetje alsof ik in mijn kamer een column aan het schrijven was terwijl Barendrecht belegerd werd.

Ik vindt vuurwerk met oud en nieuw echt super leuk, maar van mag mij er wel wat gebeuren aan de veiligheid en bestrijding van illegaal vuurwerk. Een rustige jaarwisseling betekent dat er ongeveer twee doden zijn gevallen en dat de schade rond de vijftien miljoen euro ligt. Misschien is het wel gewoon beter om vuurwerk voor particulieren te verbieden en alleen vuurwerkshows te organiseren. Al zullen velen het niet fijn vinden als er weer een Nederlandse traditie onder de schop gaat.

Gelukkig is het vuurwerkseizoen nu weer voorbij en kan de schade van afgelopen maandag en dinsdag opgemaakt worden. Ik hoop dat alle lezers al hun vingers, ogen en ledematen nog hebben en dat iedereen een fijne jaarwisseling heeft gehad.

Advertenties uit de krant