Afbeelding

Column Melvin: Britse soap

Algemeen

Over precies 65 dagen zal het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie verlaten. Althans, zo ziet het er op het moment van schrijven van deze column naar uit. In de afgelopen weken is er namelijk één ding duidelijk geworden: niets is zeker is het grootste circus van dit moment, de Brexit.

Hoewel de Brexit altijd al een beetje een rommelige uitstraling heeft gehad, is het in de afgelopen paar maanden uitgemond in regelrechte chaos. Na twee jaar lang onderhandelen over een akkoord lag er eind vorig jaar dan eindelijk een concreet plan op tafel. De EU was blij, de Britse premier May was blij. Maar wat bleek: de rest van Engeland was minder blij. De meeste ministers in het kabinet van May hadden er geen zin meer in en het parlement had ook zo zijn bedenkingen. Het was de dag waarop 'De grote Brexit-show' van start ging.

Vorige week dinsdag werd er dan eindelijk over het akkoord gestemd. In de Volkskrant stond dat iedereen met een bak popcorn voor de televisie moest gaan zitten en uit nieuwsgierigheid heb ik dat ook gedaan. Wat volgde was een intense aflevering van 'Goede tijden, Brexit tijden'. Als eerst misbruikte de voorzitter zijn macht om een wetswijziging van de regering te blokkeren (hij is zelf namelijk ook pro-EU). Hierna begon de stemming over het akkoord. Op theatrale wijze kwamen vervolgens de vier stemmentellers naar voren, maakten een buiging voor de voorzitter en lazen de uitslag voor. "The ayes to the right: 202, the noes to the left: 432". De hele zaal barst vervolgens in gekakel uit en onder luid 'order!' herhaalt de voorzitter de uitslag. De Britse regering heeft de grootste nederlaag ooit geleden. Na dit ritueel te hebben aanschouwd volgde er een toespraak van de premier, een motie van wantrouwen van de oppositie en tot slot een klungelig interview met een minister. Al met al was het best een vermakelijke avond.

De volgende dag werd de premier op hypocriete wijze toch niet afgezet (de 432 tegenstemmers kregen blijkbaar spijt) en nu ligt het VK dus op koers om zonder deal de EU te verlaten. Wat nu komt weet niemand, maar één ding is zeker: de Brexit staat garant voor een aardig portie leedvermaak.

Advertenties uit de krant