Afbeelding

Ans van der Wel (69)

Algemeen

Waar kennen we jou van?

Ik woon sinds 1964 in Barendrecht met een tussenpoos van tweeënhalf jaar… toen woonden we in Gorinchem. Ik heb af en aan werk voor de PKN-kerken gedaan als Vorming en Toerusting, Diaconie en als Ouderling.

Sinds vier jaar ben ik vrijwilliger bij het platform voor statushouders in Barendrecht. Mijn man Piet werkte bij Pearl aan de Middenbaan – vroeger Donkervoort Optiek – en ik hielp daar regelmatig mee. Daarnaast heb ik van 1980 tot en met 2001 bij de Wereldwinkel vrijwilligerswerk gedaan. In 1994 kwam de 'echte' winkel er, voor die tijd stonden we eens per week met een bakfiets met spulletjes op de Middenbaan. Ook heb ik nog twee jaar administratief werk bij de veiling gedaan en heb ik twee jaar bij theater Het Kruispunt gewerkt. Daarna werkte ik twaalf jaar met veel plezier bij de stichting IJsselmonde Oost als begeleider bij mensen met een verstandelijke handicap.

Hoe is jouw gezinssituatie?
Ik ben 54 jaar samen met Piet geweest. Vorig jaar oktober overleed hij aan een hersentumor. We hebben drie zonen die nu 46, 43 en 33 jaar zijn, drie schoondochters en twee kleinkinderen.

Volgens ben je een fietsfanaat toch?

Piet en ik hebben nooit een auto gehad. We woonden altijd op fietsafstand van het werk en hadden het niet nodig. Ik fiets alles. Af en toe sluit ik me aan bij het fietsclubje dat vanaf de Windsingel zo'n dertig kilometer met elkaar fietst.

Wat is je mooiste jeugdherinnering?

Ik kan me nog goed herinneringen dat ik voor op de fiets bij mijn vader zat toen ik een jaar of drie was. Het was mooi weer en we fietsten door Kralingen.

Waar word je gelukkig van?

Als ik mensen om me heen heb, van mijn familie en van het werk dat ik doe.

Waar ben je verdrietig om geweest?

Om het overlijden van Piet. We deelden alles met elkaar, het is een groot gemis.

Welke toekomstdromen heb je nog?

Om zo goed mogelijk te leven, veel voor een ander te kunnen betekenen en goed voor mezelf te zorgen.

Hoe zouden je vrienden jou omschrijven?

Ik hoop dat ze zullen zeggen dat ze lol met me hebben, dat ik goed kan luisteren en dat ik wat voor ze kan betekenen.

Hoe sta je 's morgens op?
Om half acht gaat de wekker. Meestal blijf ik nog een tijdje naar de radio liggen luisteren. Ik ontbijt met havermout.

Welke verleiding kan je niet weerstaan?

Pinda's. Maar ik word direct gestraft als ik meer dan een handje vol eet. Dan word ik misselijk. Verder kan ik me goed beheersen.

Wat zijn je angsten?

Vroeger vond ik het niet fijn om 's nachts alleen thuis te zijn. Dan schrok ik van ieder geluidje. Maar dat valt in de praktijk enorm mee. Ook was ik altijd bang voor al die attracties in de Efteling. Totdat ik er met collega's heen ging, ik overal in ben geweest en het helemaal niet zo eng bleek te zijn. (Lachend) Hoewel het voor het fysieke lichaam niet zo'n succes was, dat door elkaar geschud worden.

Wat vind je stom?

Mensen die een mening hebben zonder zich in de kwestie te verdiepen.

Wat heb je geleerd van je moeder?

Geduld. Mijn moeder was heel zorgzaam. Ik heb dat zeker van haar meegekregen.

Wat is je guilty pleasure?

Ik leg graag een puzzel van duizend stukjes. Ik heb pas gelezen dat het een heel goede mindfulness-oefening is, dus misschien is het niet echt een guilty pleasure.

Waar kijk je naar op televisie?

De Wereld Draait Door, Pauw, Jinek en Engelse detectives. Ik houd van fantasy-films. De serie Game of Thrones kijk ik ook graag.

Wie heb je voor het laatst gebeld?

Twee vriendinnen. Ze kwamen net terug van wintersport.

Wat is je favoriete quote?

Kies voor het leven.

Wil je nog iets toevoegen?

Het platform voor statushouders heeft nog vrijwilligers nodig die gezinnen kunnen helpen met bijvoorbeeld de administratie, de taal, de weg wijzen in Barendrecht of de regeltjes die wij hier hebben.

Mensen kunnen zich aanmelden via awel1950@live.com.

Advertenties uit de krant