Afbeelding

Column Florian: Naar de vulpen grijpen

Algemeen

Het typische geluid in de collegebanken: het tikken van de vingers op het toetsenbord. Luisterend naar de docent, zit iedere student geconcentreerd de aantekeningen van het bord over te tikken, terwijl ze ook nog proberen hun record maximale aanslagen per minuut te verbeteren. Maar hier en daar hoor je ook het ritselen van een papieren schrift en als het heel stil zou zijn, hoor je ook het krassen van de pen op het papier: de 'ouderwets', schrijvende student. Met mijn vulpen en schrijfblok mag ik me ook onder die groep rekenen.

Vorige week was het internationale week van het handschrift en ook in Nederland wordt er dan in die week aandacht besteed aan de ontwikkeling van het schrijven in Nederland. Klinkt hopeloos ouderwets, toch? Tegenwoordig hoef je toch niet meer te schrijven? Aantekeningen kan je op je laptop overnemen, WhatsApp vervangt het schrijven van brieven en zelfs de boodschappenlijstjes kan je via een app aanmaken.

Bij het schrijven van deze column merkte ik pas wat voor kunst het schrijven eigenlijk is. Leesbaar, zonder fouten en in een keer de juiste boodschap op papier zetten. Dat vergt nogal wat inspanning. De 'backspace'-knop werkte in dit geval niet en een prullenbak vol proppen papier was het resultaat.

Oefening baart kunst, dus deze week wat vaker naar de (vul)pen grijpen?

Advertenties uit de krant