Afbeelding

Column Florian: Kouten over het weer

Algemeen

Een gespreksonderwerp kiezen. Het is iets waar je eigenlijk amper over nadenkt, maar wat een gesprek maakt of kraakt? De vraag 'hoe is het met je?' hoort eigenlijk al standaard bij de begroeting en is dus niet echt een ijsbreker. Dus wat dan? Iets wat elke Nederlander dan maar doet? Het hebben over volk-gespreksonderwerp nummer een: het weer. Of het nu sneeuwt, vriest, dooit, regent, waait, hagelt of de zon schijnt; een Nederlander kan er een uur lang over praten.

Het is het makkelijkste gespreksonderwerp, want het gaat niet over jezelf, je hoeft alleen maar naar buiten te kijken om te weten welke kant het gesprek opgaat en daarbij komt dat je er toch niets aan kunt veranderen.

Zeker in de winter komt ook het gespreksonderwerp 'schaatsen' vaak langs. Mensen laten massaal een analyse erop los of er dit jaar wel of geen Elfstedentocht komt en of we onze schaatsen überhaupt nog wel uit het vet hoeven te halen.

Het woord kouten kwam mij onbekend voor, maar tijdens het schrijven van mijn column kwam ik het tegen en het paste wel bij het onderwerp van deze column. Het betekent niets meer dan 'gezellig praten'.

Misschien herinner je je nog wel jouw laatste sollicitatiegesprek. Nadat je jezelf hebt voorgesteld aan degene die je op komt halen voor het sollicitatiegesprek, wordt het meestal een van de volgende twee scenario's. Of jij maakt de opmerking 'Jullie zitten hier mooi', waarna je tijdens de tocht door het gebouw hoort hoe oud het gebouw is en wie waar zit. Altijd handig om te weten. Of je gesprekpartner vraagt 'heb je een goede reis gehad?', waarna je uitgebreid verslag doet over de tocht die je die morgen of middag hebt gemaakt. Kouten, dus.

Hoe dichter het einde van de week nadert, hoe vaker je de vraag krijgt: 'Wat ga je van het weekend doen?'. En na het weekend verandert die vraag in: 'Heb je een goed weekend gehad?'.

Als je je nu in het bovenstaande herkent, dan ben je zonder twijfel een échte Nederlander.

Advertenties uit de krant