Afbeelding

Europarlementariër voor een dag

Algemeen

BARENDRECHT - Vijftien leerlingen uit 5vwo en 4vwo tweetalig van Calvijn Groene Hart kregen afgelopen vrijdag de kans te ervaren hoe het is Europarlementariër te zijn. Zij reisden daarvoor met twee docenten naar Straatsburg.

De zaal waar de dag ervoor nog parlementsleden zaten, was vrijdag gevuld met ruim vijfhonderd leerlingen uit 23 landen. Het spreekgestoelte stond nu ter beschikking aan de leerlingen om hun school, land en zichzelf voor te stellen.

De deelnemers gingen vervolgens in commissies uiteen om evenals het echte parlement moties op te stellen over immigratie, milieu en duurzaamheid, jeugdwerkgelegenheid, de komende Europese verkiezingen en de toekomst van Europa. Dit gedeelte heeft de meeste indruk op de leerlingen gemaakt. Zij vonden het interessant te spreken met mensen uit landen waar ze wellicht nooit komen. Bovendien vonden ze het bijvoorbeeld spannend in hun beste Engels een mening te verkondigen tegenover een welbespraakte Ier. Ook het overtuigen Franse, Griekse of Finse groepsgenoten die elk vanuit een ander gezichtspunt redeneren, zorgde voor mooie uitdagingen. De goede onderlinge contacten hebben een blijvende indruk achtergelaten. In de grote zaal volgden de voorstellen, debatten en stemmingsrondes elkaar vervolgens op.

Het bezoek was een bijzondere, leerzame en interessante ervaring. Calvijn Groene Hart vindt het mooi te zien hoe de deelnemers hun grenzen weer hebben verlegd.

Advertenties uit de krant