Marco Visscher aan het woord. Foto: Cees Bakker
Marco Visscher aan het woord. Foto: Cees Bakker

Energiesymposium brengt realisme

Algemeen

BARENDRECHT - In de grote zaal van De Baerne vond zaterdag het energiesymposium van Echt voor Barendrecht (EVB) en Bewonersvereniging Buitenoord (BOBO) plaats. Bezoekers kregen een gevarieerd programma voorgeschoteld, waarbij alle sprekers vanuit hun eigen expertise de noodzaak en effecten van de energietransitie belichtten.

Dat het vraagstuk van de energietransitie in ons land, het terugbrengen van de mondiale uitstoot van CO2, vaak gepaard gaat met onjuiste argumentatie of preken voor eigen parochie, zorgt ervoor dat het voor veel mensen onduidelijk is wat deze transitie inhoudt en wat die voor hen zal betekenen, vertelt de organisatie. Verschillende sprekers lieten zaterdag horen wat de werkelijke invloed van deze transitie zal zijn op de persoonlijke leefomgeving van inwoners van Barendrecht.

Journalist en dagvoorzitter Marco Visscher liet er in zijn inleiding geen onduidelijkheid over bestaan: ons land heeft nog flinke stappen te maken waar het de transitie naar schone energie betreft. Voor inwoners zal deze transitie vooral liggen op de noodzaak van energiebesparing. Dit werd ondersteund door de bijdragen van Kees Pieters van het Democratisch Energie Initiatief en projectleider Jan Groenhof van Van Mierlo Bouw. Uit cijfers van Pieters bleek dat Barendrechters, met het oog op zowel de eigen portemonnee als het terugdringen van CO2, zich het beste kunnen richten op het isoleren van de eigen woning en de aanleg van zonnepanelen. Jan Groenhof gaf daarbij praktische tips om woningen energieneutraler te maken.

Lennard Seriese van netbeheerder Stedin gaf aan dat er de komende jaren nog vele stappen gezet moeten worden, waarbij vooral verstandige en geen overhaaste beslissingen moeten worden genomen. Na de pauze, die werd opgeluisterd door cabaretgroep Van Bezemwijk, vond er een geanimeerde discussie plaats tussen de verschillende sprekers en de bezoekers. 

Advertenties uit de krant