Ard Kramer en Gijs Maris: cultuur moet in het centrum blijven.
Ard Kramer en Gijs Maris: cultuur moet in het centrum blijven.

Culturele instellingen willen in centrum blijven

Algemeen

BARENDRECHT – De instellingen die nu gevestigd zijn in ’t Trefpunt en De Baerne, willen in het centrum blijven. Ze verzetten zich tegen een verhuizing naar de Dierensteinweg. Dat zeggen Gijs Maris (bestuurslid Harmonievereniging Barendrecht) en Ard Kramer (voorzitter van CultuurLocaal)

De gemeenteraad besloot vorige week om ’t Trefpunt te slopen en om te onderzoeken of de gebruikers kunnen verhuizen naar het schoolpand van Edudalta aan de Dierensteinweg. Op de plaats van ’t Trefpunt en De Baerne zouden dan woningen gebouwd kunnen worden.

Gijs Maris is verrast door het onderzoek naar Edudelta, vertelde hij vrijdag bij omroep Exxact Barendrecht.
“Deze discussie loopt al meer dan tien jaar. Er is altijd al het plan geweest om iets met ’t Trefpunt te gaan doen. Lang is er ook minder onderhoud gepleegd. Dat kunnen we ook wel merken in het gebouw. We dachten dat er een mooi raadsvoorstel lag. En nu komt Edudelta tevoorschijn. We hebben de indruk dat de gemeente het pand heeft aangekocht en men moet er nu iets mee.”

CultuurLocaal is gevestigd in De Baerne. Door het besluit van de gemeenteraad is er nu ook voor hen onzekerheid. Voorzitter Ard Kramer is boos: “Dat is bij het bestuur best hard aangekomen. Ineens komt Edudelta om de hoek. Ik heb al eerder tegen de wethouder gezegd dat we daar geen voorstander van zijn. Wij willen in het centrum blijven. En de Dierensteinweg is absoluut niet het centrum van Barendrecht. Het is verdorie achter een begraafplaats.”

“Op het moment dat wij weg gaan uit De Baerne en we er woningen voor in de plaats krijgen, dan gaat de levendigheid nog meer weg uit het centrum”, vervolgt Kramer. “Ouders leveren hun kinderen nu bij ons af en doen dan hun boodschappen. Als ik kijk naar de leegstand op de Middenbaan, dan is dat volgens mij toch heel belangrijk dat die levendigheid in het dorp blijft.”

“Kinderen komen op de fiets naar les. Dat gebeurt aan het eind van de middag of op de vroege avond. Het lijkt me geen prettige gedachte voor ouders dat ze naar de Dierensteinweg moeten, aan de rand van ons dorp. Terwijl we nu midden in ons dorp zitten. Dat moeten we zo houden. We gaan er echt voor strijden dat we daar kunnen blijven zitten”, aldus Kramer.

Ook Gijs Maris vindt het geen prettige gedachte als jeugdleden in het donker naar de Dierensteinweg moeten. “Ook wij zijn geworteld in het centrum. We zitten er sinds jaar en dag en we willen daar ook blijven.”

“De enige optie is een gebouw op de plaats van ’t Trefpunt. Of het nou een nieuw gebouw is of een gerenoveerd gebouw, dat maakt voor ons niet zo heel veel uit”, aldus Maris.

Erfgoed
Ard Kramer was voorheen voorzitter van de erfgoedcommissie. Hij wil ’t Trefpunt behouden.
“Er is een historische band met het dorp, omdat heel veel mensen daar op school hebben gezeten. Daarnaast zijn de karakteristieken van het gebouw heel bijzonder, zoals de zaagtand waar iedereen het over heeft. Het is één van de weinige scholen die op die manier gebouwd zijn. Er is er nog eentje in Amsterdam. Ik vind dat er veel te makkelijk overheen wordt gewalst door de gemeenteraad. ‘Er zit asbest in dus haal het maar neer’. Als je het gaat slopen dan moet het asbest er ook uit. Natuurlijk is dat meegenomen in de kostenramingen. Als je echt wil en je hebt het erfgoed in je hart zitten, dan kun je hard maken om het daar te laten blijven.”

Maris en Kramer zijn strijdbaar. Gijs Maris: “We zijn ons aan het beraden op het vervolg. We kijken wat voor acties we op touw kunnen zetten om de bevolking warm te maken voor ons pleidooi.”

(Met dank aan Sebastiaan van Mill van omroep Exxact Barendrecht)

Advertenties uit de krant