Afbeelding

Column Damien: Jonge jury 2017

Column

Ik ben één van de tien jongeren van de Jonge Jury 2017! Ik kreeg het van de week te horen en ik vind het super leuk.

Door Damien Menheere

Hebben jullie er weleens van gehoord? De jonge jury? Ik eigenlijk niet tot dat we tijdens een Nederlandse les informatie kregen van iemand van de jonge jury. De jury bestaat uit tien jongeren tussen de twaalf en twintig jaar en zij beoordelen de beste geschreven kinderboeken.

Vorig school jaar, in de eerste klas, had ik een docent Nederlands die ik al kende van de basisschool. Deze docent wist dat ik van schrijven en lezen hield. Helaas stopte mijn docent er halverwege het jaar mee, ze ging verder leren. Op haar laatste lesdag hadden we een informatieles over de Jonge Jury. Iedereen in mijn klas vond het saai, maar ik zat met gespitste oren te luisteren. Na afloop van de informatie mochten we vragen stellen, en misschien raad u het al, ik vroeg hoe ik me kon opgeven voor de Jonge Jury. De vrouw die ons informatie gaf, vertelde dat het niet zo moeilijk was en dat ik gewoon een mail moest sturen naar de Jonge Jury. Zo gezegd, zo gedaan. Die avond schreef ik samen met mijn moeder een mail. Tja en dan is het afwachten. Stiekem dacht ik: 'nou daar zal ik heus niet voor worden gekozen'.

Nog geen week later kreeg ik bericht dat ik één van de tien was. Echt? Ja, het was echt, ik was zo blij en tegelijkertijd vond ik het best spannend.  Wat hield het eigenlijk allemaal in?  Er was maar één manier om duidelijkheid te krijgen en dat was het vragen aan de persoon waar ik het mailtje van had gekregen. Zij antwoordde: 'het is de bedoeling dat je zoveel mogelijk boeken gaat lezen en over een aantal van die boeken een blog gaat schrijven.' 'Oh', dacht ik. 'Dat moet goed komen'. Ook zal er na verloop van tijd een top drie in gestuurd moeten worden waarin ik aangeef welke boeken ik het best geschreven vind, en waarvan ik denk dat het leeftijdsgenoten ook zal aanspreken. Samen met de andere negen jury leden zullen we onze voorkeur geven over de gelezen boeken. Het boek dat door de tien jongeren het meest verkozen wordt, wint de prijs van de jonge jury. En dat is niet het enige. Want wat ook heel gaaf is, we hebben een fotoshoot met de tien juryleden en we gaan naar een première van een musical. Ook ontmoeten wij schrijvers op events en mogen wij sommige, nog niet uitgegeven, boeken al lezen. Heel leuk natuurlijk en ik heb er ook heel veel zin in. Stiekem is het ook wel spannend, want hoe ziet zo'n dag eruit? Om daar achter te komen moet ik nog heel even geduld hebben. Eén ding beloof ik. Ik zal deze ervaring met jullie delen. Mijn eerste uitstapje staat eind oktober gepland. Houden jullie me in de gaten?

Afbeelding

Advertenties uit de krant