Afbeelding

Barometer: goed beeld tevredenheid

Nieuws

BARENDRECHT – Dit voorjaar heeft weer het tweejaarlijkse Barendrechtse Barometer onderzoek plaatsgevonden. Dit onderzoek is een belangrijke graadmeter voor de tevredenheid van de inwoners. Evenals in 2013 scoort Barendrecht in vergelijking met andere gemeenten op het merendeel van de onderzochte aspecten hoger dan andere gemeenten. Zo blijkt 85% van de inwoners tevreden over zorgvoorzieningen, 80% tevreden over sportvoorzieningen en wordt voor dienstverlening het cijfer 7,1 gegeven.

De resultaten spelen een rol in de beraadslaging van de raad over de Voorjaarsnota 2016 die net voor de zomer plaatsvindt.

Drie prioriteiten vanuit inwoners
Uit de Barometer blijkt dat volgens onze inwoners de volgende drie onderwerpen als eerste aangepakt of verbeterd moeten worden: 1. Veiligheid (o.a. bestrijden geweld en overlast) 40% (dit was 43% in 2013);
2. Winkelvoorzieningen 28% (in 2013 12%); 3. Huisvesting (o.a. jongerenhuisvesting en seniorenwoningen) 26% (in 2013 27%). Burgemeester Van Belzen zegt hierover: “Deze prioriteiten sluiten aan bij de ambities van het college. Veiligheid is een doorlopend punt van aandacht, waar we continu mee bezig zijn. Daarnaast spannen we ons in voor het oplossen van de leegstand in Carnisseveste en zijn we hard op weg het centrum te herontwikkelen, wat kansen biedt voor zowel winkelvoorzieningen àls huisvesting.”

Hoger niveau
Van Belzen: “De Barometer cijfers zien we als een opsteker, maar we blijven ons onverminderd inzetten voor het behoud van goede resultaten. De huidige resultaten zijn dan ook geen reden om achterover te leunen. We blijven ons inspannen om de dienstverlening voor onze inwoners en partners te verbeteren.”
Hij vervolgt: “We willen graag dat Barendrecht een gemeente blijft waar het prettig wonen is. Hieraan leveren naast de gemeente vooral ook de inwoners zelf een belangrijke bijdrage. De gemeente zet zich blijvend in op gebieden die voor inwoners belangrijk zijn. Hierbij doen we ook een beroep op de inwoners zelf, zodat we samen blijven werken aan een sterk Barendrecht.”

Achtergronden Barometer
Vanaf 2011 neemt de gemeente Barendrecht deel aan de Waarstaatjegemeente.nl bench-mark die wordt beheerd door het kwaliteitsinstituut Nederlandse Gemeenten (KING). Waarstaatjegemeente.nl maakt voor de burgerpeiling gebruik van een standaard vragenlijst. De vragen in de standaard vragenlijst zijn gegroepeerd rond de thema’s: woon- en leefomgeving, relatie burger-gemeente, gemeentelijke dienstverlening, zorg en welzijn. Voor het Barendrechtse Barometer onderzoek 2015 is daarnaast gebruik gemaakt van een aanvullende vragenlijst. De aanvullende vragen hebben betrekking tot de politieposten, veiligheid, geluidsoverlast, sport, culturele voorzieningen, de balans tussen groen/open gebied en bebouwing, en burgerparticipatie.

Advertenties uit de krant