Hoe is het nu met brugsmurf Estrella?
Hoe is het nu met brugsmurf Estrella? Foto: Astrid Potuijt

Brugsmurf Estrella doet het goed op school

BARENDRECHT – In juni vorig jaar spraken wij met achtste groeper Estrella Stolk over haar verwachtingen over de middelbare school. Deze week zochten we haar weer op. Hoe is het met Estrella?

Door Astrid Potuijt

,,Ik zou niet meer terug willen naar de basisschool", begint Estrella Stolk meteen te vertellen. ,,Ik moest wel even wennen op mijn nieuwe school, maar nu heb ik het er naar mijn zin."
Estrella is qua uiterlijk niet veranderd. Ook is ze geen andere kleding gaan dragen. Maar tikkertje spelen, dat vindt ze nu wel kinderachtig worden. Ze zat op basisschool Het Kompas en zit nu op De Meerpaal in Alexanderpolder. ,,Ik reis iedere dag een uur heen en een uur terug. Als er file is, soms nog langer", vertelt Estrella. ,,Meestal luister ik muziek, want ik reis vooral alleen. Maar dat heb ik ervoor over. Deze school past bij mij. Als ik rond vijf uur thuis ben, ga ik aan mijn huiswerk. Op school maak ik ook al huiswerk, waardoor ik thuis meestal nog een uur nodig heb."

De Meerpaal is heel geschikt voor kinderen met dyscalculie, zoals Estrella. De klassen zijn klein en de leerkrachten begrijpen hoe lastig rekenen en wiskunde is voor deze kinderen.
,,Mijn leraar is heel goed in het uitleggen, herhaalt veel en daarnaast leert hij mij speciale trucjes. Hierdoor ben ik een stuk gemotiveerder. In het verleden voelde ik me weleens dom omdat ik rekenen zo lastig vond, het maakte me onzeker. Maar in deze klas, is dat een stuk minder."
Dom hoeft Estrella zich niet te voelen. Haar rapport voor de tweede periode laat mooie cijfers zien met zelfs een 9,2 voor Engels. ,,Eigenlijk zou ik graag Spaans leren", zegt ze. ,,Ik versta het al aardig, omdat mijn opa en oma in Spanje wonen en mijn opa Spaans is, maar het praten is nog lastig."

Op De Meerpaal zitten rond de vijfhonderd leerlingen. Hierdoor blijft de school overzichtelijk. ,,Alleen al die deuren in de gangen", lacht Estrella. ,,Loop je daar met je zware tas, sta je weer te duwen terwijl je eigenlijk moet trekken aan de deur. Dat soort situaties."
Estrella ziet vriendin Loes van Het Kompas nog, de basisschool waar ze op heeft gezeten. Daarnaast heeft ze nieuwe vriendinnen op De Meerpaal gemaakt. De leukste vakken zijn gymnastiek en drama. Godsdienst vindt ze het minst interessant. En sinds de zomervakantie danst ze bij Dancestudio Lucia. Ze doet aan hiphop. Via internet oefent ze ook met de Spaanse dans.
In juni vertelde Estrella dat ze later hoge hakken wil gaan verkopen, dat idee heeft ze nog steeds, maar een toekomst als danseres ziet ze ook wel zitten.

In november vond het eerste schoolfeest plaats. ,,Dat was hartstikke gezellig. Zelfs de leerkrachten stonden op de dansvloer. In maart gaan we met de klas naar Blijdorp. Dan moeten we dierengedrag gaan beschrijven. Een schoolreis hebben we dit jaar nog niet. Dat komt volgend jaar."

Met brugsmurf Estrella gaat het dus harstikke goed. Ze leert al aardig discussiëren, vooral met haar vader, gaat met plezier naar school – 'maar het blijft school' – en is gemotiveerd om goede cijfers te halen. Estrella komt er wel. Als danseres of verkoopster van hoge hakken. Wij zijn benieuwd.

Een uur huiswerk per dag. Leuk is anders.