Rechts vooraan winnares Marieke Schouten, een geboren voorlezer volgens de jury.
Rechts vooraan winnares Marieke Schouten, een geboren voorlezer volgens de jury. Foto: Leonie Gravesteijn

Wie wordt de voorleeskampioen?

BARENDRECHT - Medio februari werd in Bibliotheek Het Kruispunt de jaarlijkse voorronde van de Nationale voorleeswedstrijd gehouden. Elf voorleeskampioenen traden voor het voetlicht. Zoals altijd leverde het een spannende wedstrijd op, voor zowel leerlingen van groep 7 en 8, leerkrachten, (groot)ouders, juryleden en bibliotheekmedewerkers.
Voor het publiek was het bijzonder om te zien met welk gemak de voorlezers plaatsnamen op de voorleesstoel. De goed gekozen fragmenten liepen uiteen, waardoor er ademloos geluisterd werd naar 'Blauwe Plekken' van Anke de Vries en gelachen werd om 'FF offline' en 'Leven van een Loser' van Jeff Kinney. Mede doordat het niveau van de voorlezers erg hoog was. Ze waren aan elkaar gewaagd.
Nadat juryvoorzitter Rineke Koek over alle voorlezers iets wist te vertellen, kon zij een blij verraste Marieke Schouten van de Groen van Prinstererschool vertellen dat zij door mocht naar de kwartfinale op 24 maart in Hellevoetsluis. Marieke heeft gewonnen omdat de jury vindt dat zij een geboren voorlezer is. Ze leest voor met rust en emotie.
In de jury zaten Eline Mijnster (bibliotheekmedewerker BARA), juryvoorzitter Rineke Koek (zelf voorlezer geweest) en Bart van Dorp (medewerker Het Kruispunt, afkomstig uit het onderwijs). De Nationale Voorleeswedstrijd is een voorleeswedstrijd voor kinderen uit groep 7 en 8 van het basisonderwijs. Door mee te doen leren leerlingen op een speelse manier dat voorlezen heel leuk en waardevol is. Uit onderzoek blijkt dat kinderen die 15 minuten per dag (voor)lezen, uiteindelijk 1000 nieuwe woorden per jaar erbij leren.