De achtste groepers met hun boeken.
De achtste groepers met hun boeken. Foto:

Boeken voor groep 8

BARENDRECHT – Vorige week werden de achtste groepers van OBS De Draaimolen blij verrast met het boek 'Achtste-groepers huilen niet', geschreven door Jacques Vriens. Ieder jaar kiezen boekhandels een kroonjuweel uit de jeugdliteratuur. Dat boek wordt eenmalig uitgegeven als paperback voor een klein prijsje. De mooiste boeken komen zo binnen handbereik van kinderen, zodat zij een eigen boekenplankje kunnen aanleggen met toptitels.
In 1991 was schrijver Jacques Vriens nog meester op een basisschool. Dat jaar stierf Anke uit zijn groep aan leukemie. Het heeft een aantal jaar geduurd voor Vriens het boek kon schijven dat hij zelf 'een bescheiden monumentje voor Anke' noemde. Het verhaal gaat over Akkie. Ze krijgt leukemie. De meeste kinderen met leukemie worden weer beter en ook Akkie gaat ervan uit dat ze gewoon de Cito-toets kan doen en mee kan spelen in het schoolvoetbaltoernooi. Het loopt anders. Akkie wordt tijdens het laatste schooljaar steeds zieker. Dan krijgt groep acht een akelig bericht: Akkie is gestorven. De groep is verdrietig, maar het is fijn dat ze het verdriet met elkaar kunnen delen.
Bij De Draaimolen ontvingen de leerlingen dit boek voor niks, omdat de school graag wil dat hun leerlingen ook hun eigen boekenplankje kunnen vullen met toptitels. Daarnaast werden de leerlingen van de groepen 6 en 7 op de Bachlaan ook verrast met een boek: 'Strijd om Drakeneiland', geschreven door Lydia Rood. Dit boek was een cadeau van de bibliotheek ter gelegenheid van Nederland Leest 2016.