Harry Verwoerd, Jan Jippes en Pia van Dalen (Present).
Harry Verwoerd, Jan Jippes en Pia van Dalen (Present). Foto: Leonie Gravesteijn

Fietsen en genieten voor stichting Present

BARENDRECHT - Het gaat bij de Fietsrally van Lions Club IJsselmonde niet eens zozeer om het fietsen zelf, vertellen Jan Jippes en Harry Verwoerd. Vooral de ambiance is belangrijk.

Verwoerd: ,,Dat proeven we ook bij deelnemers van de eerste twee edities. Ze waren meteen enthousiast dat we de rally dit jaar weer organiseren.'' Zaterdag 11 juni kan iedereen de sfeer proeven en meefietsen.

De rally wordt georganiseerd om het werk van Present Barendrecht te steunen. Er bestaat al jarenlang een warme band tussen de twee organisaties. ,,De jaren hiervoor deden we al klussen voor Present, waarbij we echt de handen uit de mouwen staken. Zo ontstond het idee voor een fietsrally. Zowel de Lions als Present zijn erg maatschappelijk betrokken, onze organisaties passen goed bij elkaar.''

De route is elk jaar anders. Er wordt steeds weer gezocht naar plekken die niet voor de hand liggen. Dit jaar gaat de route over de grenzen van IJsselmonde heen. De tocht voert door de Hoeksche Waard. Over het platteland, langs akkers en over dijken. Op de terugweg kunnen de deelnemers het pondje nemen.

Fietsers kunnen kiezen voor 20 of 33 kilometer. Jippes: ,,De tocht heeft ook een educatieve kant. Onderweg beantwoorden de deelnemers een aantal vragen. Ze bekijken de omgeving zo met andere ogen. Er zijn leuke prijzen te winnen.'' Via sponsoring kan de rally zonder kosten worden georganiseerd. De volledige opbrengst van het inschrijfgeld gaat dus naar Present.

Ontmoeting is een belangrijk onderdeel. Deelnemers ontmoeten elkaar bij de start en bij de finish. De start is bij Ikea, waar eerst ontbeten wordt. De finish is bij de boerderij van Paul Casteleijn aan de Noldijk. Daar kan iedereen nagenieten met een hapje en een drankje. En luisteren naar de muziek van het Barendrechtse duo Van Bezemwijk.

Het evenement wordt gesteund door vele bedrijven. ,,Het zijn nooit grote bedragen, waardoor de drempel laag is. We merken hierin de kracht van de lokale samenleving. We werken samen met veel partijen, die allemaal een positieve grondhouding hebben, gelijkgestemden. Dat geldt overigens ook voor de deelnemers. Humanitas drukt bijvoorbeeld dit jaar het boekje voor ons.''

Meedoen aan de Fietsrally kost vijftien euro. De tweede persoon kan deelnemen voor de halve prijs. Kinderen tot twaalf jaar kunnen gratis meefietsen. Inschrijven kan via stichtingpresent.nl/barendrecht. En op de dag zelf tussen 9.30 en 13.30 uur bij Ikea Barendrecht in de entreehal op de begane grond. Deelnemers krijgen een bon voor een gratis ontbijt bij Ikea. Fietsers kunnen vanaf 10.30 uur starten vanuit de fietsenstalling daar.

Tenslotte willen Jippes en Verwoerd een misverstand wegnemen: ,,Veel mensen hebben het beeld dat de Lions Club een elitaire club is. Dat is geenszins het geval. Er zijn weinig eisen, behalve een positieve en actieve houding. Via activiteiten verzamelen we financiƫle middelen voor goede doelen. Het is geen club van ondernemers, maar een club van ondernemende mensen. We steken de handen uit de mouwen. We zijn trots op wat we kunnen bereiken met elkaar, omdat elk lid specifieke kennis meebrengt.''

Ook vorig jaar was er een gezellig samenzijn bij Paul Casteleijn.