Het was hard werken met de historische brandspuit van gemeente Barendrecht. foto Roroba.
Het was hard werken met de historische brandspuit van gemeente Barendrecht. foto Roroba. Foto:

Historische brandspuit

BARENDRECHT - Vrijwilligers van Historische Vereniging Barendrecht (HVB) hebben op de Veiligheidsdag de antieke brandspuit uit 1902 van gemeente Barendrecht van stal gehaald. De tocht vanaf D'Ouwe School naar het gemeentehuisplein verliep zoals in het verre verleden: met duwen en trekken. Echter, met de autohulp van Theo Vogelaar ging het sneller.
Van de firma Wesdijk werd een grote waterbak geleend, waarna de antieke spuit gedemonstreerd kon worden. Martijn Molenaar van de firma Tumoba zorgde gratis voor de goede maat koppelingen en de slang. Onder begeleiding mochten kinderen, ouders, opa's, oma's, ooms, tantes en soms buren met de antieke brandspuit werken. Letterlijk werken, want het was loeizwaar. De omgeving van het oude waterschapsgebouw werd goed nat gehouden. Met twee man kon men gemakkelijk de dakgoot bereiken. Na opnieuw bewezen diensten werd de antieke brandspuit aan het eind van de dag naar het museum teruggereden.
Het team van HVB kan terugkijken op een bevredigende en gezellige dag. Bezoekers genoten, maar het team ook. Foto's van de dag zijn te zien op www.historischbarendrecht.nl.