Afbeelding

De macht van de verbeelding

zaterdag 24 november 2018 11:00

BARENDRECHT - KunstCreatief en KCB-docent Peter Marijnissen starten met 'zaterdag-lezingen' over kunst. De primeur op zaterdag 24 november van 11 tot 12 uur is voor schilder Rubens.

Eeuwenlang maakten kunstenaars schilderijen die moesten voldoen aan de wens en smaak van de opdrachtgever. Maar de eerste artistieke verbeelding krijgt vorm in de schets, de voorstudie die meer de creativiteit van de kunstenaar toont dan de wens van de opdrachtgever. Deze lezing neemt luisteraars mee naar het begin van de Renaissance, de tijd waarin kunstenaars de creatieve kracht van de schets ontdekken. In de loop der tijd krijgt de schets er een functie bij: een voorstudie die de opdrachtgever verschillende alternatieven laat zien. Natuurlijk dient zo'n voorstudie ook om een mogelijk aarzelende opdrachtgever over de streep te trekken.

Niet toevallig mondt de lezing uit in het werk van Peter Paul Rubens, de zeventiende-eeuwse grootmeester van de Vlaamse barok. Museum Boymans Van Beuningen heeft tot 13 januari een tentoonstelling waarin een grootse serie schetsen en voorstudies te zien is, met de definitieve schilderijen. Het zijn schetsen die de macht van de verbeelding laten zien. Niet voor niets heet de tentoonstelling 'Pure Rubens'.

De lezing is in Atelier 2 van De Baerne, Buitenlandse Baan 1 in Barendrecht. De entree is tien euro inclusief koffie. Aanmelden kan via www.kunstcreatief.nl en 0657141044.