<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221964&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deschakelbarendrecht.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=299" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo deschakelbarendrecht.nl
  • Alles
  • (10)
    Evenement

Activiteiten op Open Monumentendag 2019

zaterdag 14 september 9:00 t/m 17:00 uur

Foto:

BARENDRECHT - De tijdens de Open Monumentendag op zaterdag 14 september zetten verschillende Barendrechtse monumenten de deuren open. Voorheen werd de dag verzorgd door de Erfgoedcommissie van de gemeente. Dit jaar heeft die commissie geen programma samengesteld. Dankzij verschillende Barendrechtse vrijwilligers is er zaterdag toch veel te zien.

Historische Vereniging

De Historische Vereniging Barendrecht heeft voor Monumentendag op zaterdag 14 september een expositie ingericht met als thema '50 jaar Nostalgie'.

In 1969 is de Barendrechtse Brug over de Oude Maas gesloten en de Heinenoord Tunnel geopend. Voor velen een bijzonder jaar. De brug was immers jarenlang een belangrijke verbinding van noord naar de Hoekse Waard. Een imposant stuk staalwerk (de brug was een geklonken constructie) en in de loop der jaren van draaibrug naar hefbrug omgebouwd. Menigeen deed het pijn dat de snijbranders aan 'onze brug' gingen slopen.

Voor Monumentendag is er een expositie samengesteld. Hier zijn ook objecten te zien die dienstdeden tijdens het werkzame leven van 'onze Barendrechtse Brug'. Ook zijn er nog filmopnames over de brug. Compleet met het loeien van de sirene voor het wegverkeer en het 'draaien' van de brug door de brugwachter. Deze worden gedurende de openingstijden op tv-scherm getoond.

De expositie is op zaterdag 14 september geopend van 11.00 uur tot 17.00 uur. De toegang is gratis. De Historische Vereniging Barendrecht is gevestigd aan de Dorpsstraat 150-150a.

Dorpskerk

De Dorpskerk is open van 10.00 tot 16.00 uur. De kerk werd geopend in 1512. In de kerk wordt een presentatie gegeven over de geschiedenis van het gebouw. Ook is er een toelichting op de restauraties die dit jaar plaatsvinden.

Watertoren

De Watertoren is open van 13.00 tot 16.00 uur. Bezoekers hebben vanaf de toren een prachtig uitzicht over het centrum van Barendrecht en omgeving. De openstelling wordt verzorgd door de Vereniging Dorpskern Oud-Barendrecht.

Pendrechtse molen

De Pendrechtse Molen is open op zaterdag 14 en zondag 15 september, van 9.00 tot 17.00 uur. De molen staat aan de Charloisse Lagedijk.

Als er voldoende wind is, zal de molen malen en laten zien hoe in vroeger jaren een polder werd drooggehouden. Na verplaatsing in 1993 levert de molen een bijdrage aan het verbeteren van de kwaliteit van het water in de sloten en vijvers in een groot deel van het Zuidelijk Randpark. In de molen is de oorspronkelijke woning gerestaureerd en naast de molen staat een 'plonsplee'.

De molen is vanuit Barendrecht bereikbaar via de Vrijenburgweg. Meer informatie is te vinden op www.pendrechtsemolen.nl.

Kijfhoek

Zaterdag 14 september van 12.00 tot 16.00 uur houdt de Stichting Behoud Kijfhoekkerk alweer de laatste open dag van dit seizoen. Er is een uitgebreid programma samengesteld.

Als eerste is er de natuurwandeling in het Develgebied onder leiding van IVN-gids Jan de Kok, deze wandeling zal om 12.00 uur starten vanuit de Kijfhoekkerk en zal ongeveer een uur duren. Verder is er een doorlopende voorstelling van oude films over de Kijfhoekkerk en omgeving en zoals gewoonlijk zullen er leden van de Stichting en van het Historisch Genootschap Heerjansdam aanwezig zijn om eventuele vragen betreffende de historie van de kerk en omgeving te beantwoorden Natuurlijk is ook de permanente fototentoonstelling te bezoeken en zijn kaarten en folders verkrijgbaar.

Het hoogtepunt op deze Open Dag is het optreden van het zangkoor Eglantine, dit koor bestaat pas één jaar en is ontstaan uit een Paasprojectkoor vanuit de Bethelkerk in Zwijndrecht. De optredens zijn van 14.00 tot 14.30 uur en van 15.00 tot 15.30 uur.

Rijsoord

Korenmolen De Kersenboom in Rijsoord is zaterdag geopend voor publiek De molen is de enige nog complete (Koren)molen in Ridderkerk en directe omgeving. De molen zal deze dag geopend zijn van 10.00 uur tot 17.00 uur.
deel deze activiteit

<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221965&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=deschakelbarendrecht.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=299" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13537354&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deschakelbarendrecht.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=299" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>