Logo deschakelbarendrecht.nl

'Zeg, wat doet de buurvrouw bij jou in bed?'

Door Arco van der Lee

BARENDRECHT – Je hebt tante in het verre Rusland wijsgemaakt dat je getrouwd bent. Wat doe je dan als ze totaal onverwachts bij je op bezoek komt. Dan leen je toch de  man van de buurvrouw?

Zoiets leidt natuurlijk tot allerlei misverstanden en verwikkelingen. Die vormen de basis voor 'Zeg, kan ik je man even lenen'. De klucht van Hans van Wijngaarden werd zaterdagavond in theater Het Kruispunt uitgevoerd door Toneelvereniging Barendrecht.

De toneelvereniging geeft twee maal per jaar een voorstelling in het Barendrechtse theater. Zaterdag bleek weer eens dat het theater er goed aan gedaan heeft om de Barendrechtse acteurs in de gewone professionele programmering op te nemen. De belangstelling was zo groot dat er alleen nog een paar plaatsjes op het balkon over waren. 

Het spel van de negen Barendrechtse acteurs doet niet onder  voor dat wat er op andere avonden op het podium van Het Kruispunt te zien is. Na afloop bleef het nog lang druk in de foyer en in het theatercafé. Zo zorgt de toneelvereniging voor een compleet avondje uit.

Terug naar het stuk. Daarin stemt IreneValentijn (een rol van Ditte Hogeweg)erin  toe dat buurvrouw Agnes (Astrid Potuijt) haar man mag gebruiken om de Russische gasten om de tuin te leiden. Die blijven maar drie uurtjes, dus wat kan er fout gaat?

Echtgenoot Bas Valentijn (Ibo van der Beek) snapt niet veel van de hele situatie, maar speelt al snel met veel enthousiasme de rol van echtgenoot van zijn knappe buurvrouw.  Hij is wat té enthousiast, vindt Irene. Maar ja, die is inmiddels aan de Russische gasten voorgesteld als de huishoudster, dus zij heeft de controle over de situatie behoorlijk verloren.

De mooiste rol van de avond was die van de Russische oom Boris Nikolajev, gespeeld door Wim van de Meulen. Deze ruimtevaarder spreekt gebroken Nederlands en verwelkomt iedereen met twee dikke zoenen. En daarna is er natuurlijk wodka! Nee, niet in een klein glaasje. 'Want ik ben toch geen kind?'

Zoals het hoort in een klucht volgen de misverstanden elkaar in hoog tempo op. Dochter Evelyn (Judith Hougee) ziet tot haar hilariteit dat de bazige tante Betsie (Marion Kozijn) de 'huishoudster' Irene in haar eigen huis ontslaat. Dan komen ook nog opa en oma (Gerard Hofsté en Jacqueline Lennartz) op bezoek en blijkt de chauffeur van de Russen (Dick Korteland) een oude schoolvriend te zijn van Agnes.

Alle puzzelstukjes vallen ineens op z'n plaats en de rust keert weer in huize Valentijn. Of niet? "Zeg, zouden er in deze buurt nog meer leuke buurvrouwen wonen", vraagt Bas als het doek valt. Een antwoord komt er niet, wel een luid applaus van het publiek.

Meer informatie over Toneelvereniging Barendrecht op Facebook ('Toneelvereniging Barendrecht'). De volgende voorstelling in Het Kruispunt is op 23 april 2016.

Meer berichten