Foto: v.l.n.r. Mieke Vis, Christina Schutte, Peter Verbaas en Berend Groeneveld.
Foto: v.l.n.r. Mieke Vis, Christina Schutte, Peter Verbaas en Berend Groeneveld.

Wie doet ermee aan 100 dagen afvalloos?

Algemeen

Ruim tachtig gemeenten gingen de BAR-gemeenten al voor. Nu zijn de BAR-gemeenten aan de beurt om mee te doen aan het 100-100-100 project, dat staat voor 100 huishoudens, 100 dagen, 100 procent afvalvrij. Kan dat? Is dat in de gemeenten Barendrecht, Albrandswaard en Ridderkerk mogelijk?

,,Op dit moment scoren de gemeenten te laag met het scheidingspercentage", vertelt Berend Groeneveld, één van de organisatoren. ,,Het is de bedoeling dat iedere Nederlandse gemeente in 2020 op een percentage van 75 procent zit. Nu is dat in Barendrecht slechts 40 procent, in Ridderkerk 51 procent en in Albrandswaard 57 procent."
Het blijkt dat veel inwoners nog niet precies weten wat nu precies waar hoort. Wat doe je bijvoorbeeld met een leeg blikje? ,,Dat mag bij het plastic afval", vertelt Mieke Vis. Ook zij is één van de organisatoren en legt uit: ,,Door het afval niet goed te scheiden, verbranden we waardevolle grondstoffen. Dit kost geld en is slecht voor het milieu. Als wij als gemeente in 2020 niet op die 75 procent zitten, zullen we dat gaan merken in afvalbelasting. Het is dus voor iedereen van belang dat we hier op een andere manier mee omgaan."

De BAR-organisatie is op zoek naar honderd huishoudens die mee willen doen met dit leuke project om honderd dagen afvalvrij te gaan leven. Iedereen kan hieraan meedoen. Het project loopt van 5 september tot en met 13 december. Via de website bar.100-100-100.nl kunnen de mensen die meedoen met elkaar communiceren, tips en trucs met elkaar delen en krijgen ze regelmatig opdrachten. Ze moeten bijvoorbeeld een foto maken van het afval dat wordt verzameld tijdens het koken van een maaltijd of in de supermarkt van wat je precies koopt voor een gerecht.
,,Het begint bij de bron", zegt Mieke. ,,Als je tijdens het boodschappen doen al bewust bent van de hoeveelheid afval die je meesleept, ga je daar beter naar kijken. Wij hopen dat mensen zich daar meer bewust van worden. Tenslotte is het ook heel normaal om de lege flessen te bewaren en naar de supermarkt terug te brengen. Dat zou ook voor het overige afval moeten gelden."

BAR Uitgeverij wil ook graag een aantal huishoudens volgen die mee gaan doen met dit project. Via de kranten De Schakel Barendrecht, De Schakel Albrandswaard en De Combinatie Ridderkerk willen zij met lezers delen waar de mensen tegenaan lopen, wat voor problemen er zijn en wat er makkelijker is dan het lijkt.
De vier organisatoren zijn enthousiast en zijn volop bezig met het plannen van bijeenkomsten en excursies. Zelf gaan ze ook meedoen aan het project, zodat ze ook mee kunnen praten via de website. ,,Het wordt een hele uitdaging", zegt Mieke. ,,Maar ik denk dat het ook leuk wordt en dat je het op een gegeven moment als een sport gaat zien om zo weinig mogelijk restafval over te houden."

Hoe kunt u zich aanmelden?
Iedereen die mee wil doen kan zich vanaf vandaag aanmelden op bar.100-100-100.nl. Alle deelnemers ontvangen een uitnodiging voor een gezamenlijke startbijeenkomst die op een nog nader te bepalen datum na de zomervakantie gehouden wordt. Het project start op maandag 5 september: op naar 100 dagen, met 100 huishoudens naar een 100% afvalvrij leven!

Lees het vervolg op dit verhaal via hier.

Wat zit er in de gemiddelde kliko? De afvalmedewerker toont het resultaat.

Advertenties uit de krant