Afbeelding

Het verhaal achter het succes van Andere Koek

Algemeen

BARENDRECHT - Sinds kort is het bedrijf Concept Unie aan Ebweg 59 in Barendrecht gevestigd. Eigenaren Dennis Meerhof en Marjan van Dongen zijn de bedenkers van onder andere Andere Koek voor Thuis; de kant-en-klaar mixen voor ambachtelijke koeken, koekjes en cake in gezellige potten. Een ware hit en inmiddels heel bekend. Maar hoe is het eigenlijk allemaal begonnen?

Door Carmen Heijkoop

IJsland
Dennis en Marjan wilden op vakantie naar IJsland, maar hadden geld voor slechts één ticket. Om toch te kunnen gaan, zou er iets verzonnen moeten worden. ,,Toen ik in de krant las over een kerstmarkt in Dordrecht, besloot ik ons in te schrijven voor een marktkraam", begint Marjan haar verhaal.

,,Wat we gingen verkopen, wist ik zelf nog niet. Per toeval zag ik op een Amerikaanse website kant-en-klaar bakmixen in potten en nog diezelfde avond hebben we dit idee vertaald naar een Nederlands concept met eigen recepten."

Op de markt
In de vijf weken die volgden vulden Dennis en Marjan alleen maar potten. Dennis: ,,Heel de woonkamer stond vol met kratten vol glaswerk en zakken met suiker. Mijn schoonmoeder knipte de stof voor de dekseltjes. De etiketten en stickers printten en plakten we zelf."

De laatste duizend euro die het stel nog had, werd geïnvesteerd in het nieuwe project. Eenmaal op de markt bleek dit een groot succes, want binnen een mum van tijd werden er 120 potten verkocht.

,,Kort na de kerstmarkt werden we gebeld door de organisatie van de markt in Dordrecht. Een mevrouw was op zoek naar de eigenaar van Andere Koek. Ze was dolenthousiast en wilde de potten in haar winkel gaan verkopen."

'Heel de woonkamer stond vol met glaswerk en zakken suiker'

Al snel volgden er meer winkeliers en het ondernemende koppel besloot zich in februari 2014 bij de Kamer van Koophandel in te schrijven als 'concept bureau'.

Het land in
Omdat de vraag naar de koekpotten enorm groeide, konden Dennis en Marjan de productie niet meer zelf aan. ,,We besloten het werk uit te besteden aan een sociaal werkbedrijf, omdat we dat heel mooi vinden", zegt Marjan.

,,Wel moesten we dan vijftig potten per smaak, per keer laten maken. Dat was toen best een flinke voorraad." Gelukkig ging die voorraad er snel doorheen met de komst van de kookwinkel 'Habitas' in de Markthal op 1 oktober 2014. Dennis: ,,Tegen de tijd dat het eind december 2014 was, hadden we dankzij een samenwerking met een agentschap 125 verkooppunten in heel Nederland."

Onverwachte hoek
Juist toen het stel dacht dat het niet gekker kon, ontvingen zij een mail uit onverwachte hoek. Winkelketen Xenos wilde een eigen koek-concept van Concept Unie in de winkels gaan verkopen. De eerste order bestond uit 23.000 potten om te proberen. Dat het aansloeg bleek wel toen er binnen twee maanden maar liefst 100.000 stuks bij moesten worden geleverd.

Met dank aan de tomeloze inzet van de medewerkers van het sociaal werkbedrijf konden Dennis en Marjan toen aan deze enorme vraag voldoen. ,,Onze klantenkring groeit nog steeds, zowel nationaal als internationaal. Daarom zijn er inmiddels drie sociale werkbedrijven uit de regio betrokken bij de productie. Dagelijks werken daar tachtig tot honderd medewerkers vol enthousiasme aan diverse producten van ons. We zijn heel trots op al die medewerkers."

Toevallig succes
Op de vraag wat de reden van hun succes is, antwoordt Marjan: ,,We doen dingen die we zelf leuk vinden en vinden het geweldig om daar mensen blij mee te maken. We werken hard om dat te mogen blijven doen."

Bahama's
Het reisje naar IJsland is er helaas niet meer van gekomen. Wel heeft het ondernemende stel een nieuwe droomreis op de planning staan: ,,De Bahama's graag", laat Dennis met een grote glimlach weten.

Afbeelding

Advertenties uit de krant